Nestlé slutar med burägg i USA

2015-12-22

 

Nestlé, världens största livsmedelsföretag, meddelar idag att de slutar med burägg i USA med en utfasning på högst fem år. De kommer också att arbeta för att sluta använda burägg globalt.

“Nästan 300 miljoner hönor i USA hålls i burar där varje höna får mindre plats än en iPad. De kan inte sträcka ut vingarna eller röra sig fritt. Allt för att producera en av våra basvaror - ägg”, säger Martin Cooke, som är ansvarig för företagssamarbeten på World Animal Protection.

Nestlé använder omkring 10 miljoner kilo ägg varje år i några av USA:s populäraste varumärken, från glass och kakor till pasta.

“Det här är ett sätt att bemöta konsumenternas önskemål och att vara ett gott föredöme för djurvälfärd inom lantbruket”, säger Nestlés amerikanska ordförande Paul Grimwood.  

Stoppet för burägg i USA bygger på Nestlés åtagande att förbättra välfärden för lantbruksdjur, som redan påbörjats genom att de till exempel håller på att fasa ut svanskupering av kor och grisar och fixering av suggor. Nestlés ställningstagande för djurskydd lanserades 2012 och stärktes 2014. Då inleddes även ett samarbete med den globala djurskyddsorganisationen World Animal Protection. 

“Detta steg kan förbättra välfärden för miljoner hönor. Stora livsmedelsbolag som Nestlé har makten att få fram positiva förändringar i varje led av livsmedelskedjan”, säger Martin Cooke.

Nestlé kommer även att utveckla en plan i samarbete med sina leverantörer och World Animal Protection med syftet att fasa ut burägg i Europa och resten av världen.