Baloo

Skriv på för att rädda björnen Baloo i Rumänien! - Avslutad

Björnen Baloo har levt under svåra förhållanden i Rumänien under nästan hela sitt 23-åriga liv. Därför har World Animal Protection startat en namninsamling för att han ska få komma till det djurvänliga björnreservatet Libearty, som vi stödjer. Din underskrift är viktig.

Skriv på namninsamlingen för Baloo

Skriv på för att rädda björnen Baloo i Rumänien!

Baloo var bara en liten björnunge när han 2000 hamnade i fångenskap på turistorten Straja i Rumänien. Sedan dess har han blivit en välkänd symbol och maskot för hela området och ägs nu av en privat affärsman på orten.  

Baloo

Här tvingas han leva under helt fruktansvärda förhållanden. Baloo hålls instängd i en liten bur bredvid en skidlift. Kosthållningen är mycket dålig och han kan matas med cornflakes och få läsk och alkohol att dricka. Det händer att barn petar på honom med pinnar genom burgallret. 

Den här oacceptabla behandlingen av Baloo måste stoppas! Vi hoppas att han snart kan få ett nytt, djurvänligt björnliv i reservatet Libearty, bara fyra timmars bilresa bort från Baloos lidande i Straja. 

Genom att uppmärksamma Baloos öde kan vi också påverka attityden till andra björnar som lever under likande omständigheter i Rumänien – och sända ett tydligt budskap att vilda djur överhuvudtaget inte ska hållas i fångenskap för underhållning.

Olaglig djurhållning

Egentligen borde Baloo redan ha flyttats från sin fångenskap, eftersom den är olaglig. Sedan 2005 är det förbjudet för privatpersoner att ha björnar i Rumänien, men lagen upprätthålls tyvärr dåligt.

Den nuvarande ägarens företag fick visserligen en djurparkslicens för några år sedan av de lokala myndigheterna. Men den gäller inte längre: den högsta juridiska myndigheten i området utfärdade 2021 ett avgörande beslut som inte går att överklaga om att Baloo ska flyttas till en lämpligare plats, som ett reservat. 

  • Baloo
  • Baloo
  • Baloo