Världens grymmaste attraktioner med vilda djur

Reseföretag över hela världen tjänar pengar på några av världens grymmaste attraktioner med vilda djur. Varje år blir hundratusentals vilda djur infångade, inspärrade och misshandlade – enbart för att underhålla turister.

Ta en titt med oss bakom fasaden och se hur djuren blir behandlade bara för att turister ska kunna ta en tigerselfie, promenera med en lejonflock eller rida på elefanter. 

Många människor känner inte till mardrömmen bakom fasaden och hur djuren har det när turisterna inte ser på. Vi är övertygade om att många djurälskare skulle välja bort dessa aktiviteter om de kände till den mörka baksidan.

Förra året analyserade forskargruppen WildCRU (Oxford University’s Wildlife Conservation Research Unit) 24 olika sorters attraktioner med vilda djur runt om i världen. Totalt granskades 188 anläggningar som bedömdes baserat på kriterier för djurvälfärd och artbevarande. Vi använde sedan denna information och kombinerade den med våra egna undersökningar för att identifiera de 10 grymmaste typerna av djurattraktioner.

Elefantridning

Elefanter tas från sin mamma när de är små för att sedan tvingas att bära runt på turister. De tränas med brutala metoder för att brytas ner mentalt. Det vanligaste är att de kedjas fast i små burar och blir slagna. Detta görs för att få dem att bli undergivna och acceptera att människor rider på dem eller får komma i närkontakt med dem.

Den hårda träningen kan skada elefanterna för livet och ge dem PTSS - Posttraumatiskt Stressyndrom.

Och misshandeln slutar inte här. Elefanterna brukar hållas fastbundna i små inhägnader, där de inte kan skapa sociala band med andra elefanter. Det är extremt stressande för dem och skadar dem psykiskt och fysiskt.

Bli fotograferad med en tiger

Tigerungar tas från sin mamma när de är mycket små så att turister kan fotografera sig med dem. Under flera timmar varje dag blir de klappade och bärs runt av turister, och när de inte fotograferas sitter de fastkedjade eller i små burar med cementgolv.

I Thailand har vi hittat 17 anläggningar med tigerunderhållning som tillsammans håller över 830 tigrar. Thailand är centrum för den brutala underhållningen med denna hotade djurart men problemet finns även på andra ställen i världen, t.ex. i andra delar av Asien samt i Australien, Mexiko och Argentina.

Vi släppte vår nya report, ‘Tiger selfies exposed: a portrait of Thailand’s tiger entertainment industry’, i samband med International Tiger Day (29 juli) 2016. Det är den första rapporten av sitt slag, där vi gör en djupdykning under ytan på Thailands turistindustri med vilda djur, för att avslöja det stora antalet tigrar som lider när de utnyttjas som rekvisita för turistbilder.

Vandra med lejon

I den växande industrin med ”lejonturism” avlar man lejonungar bara för att ta dem från deras mamma en månad efter födseln. Dessa lejonparker finns främst i södra Afrika. Under många timmar varje dag kramar turister lejonungarna och blir fotograferade med dem. Turisterna blir ofta ombedda att slå på ungarna om de visar aggression eller annat oönskat beteende.

När ungarna blivit för stora för att bäras runt av turister – men ändå fortfarande tillräckligt små för att kunna kontrolleras av människor – används de till att promenera med turisterna, ibland i koppel. Sedan säljs de flesta till olika jaktparker där turister betalar för att få skjuta dem.

Dessa lejon lever hela sitt liv i fångenskap. De kan aldrig släppas ut i det fria och leva som vilda lejon.

Klappa havssköldpaddor

Den sista havssköldpaddsfarmen i världen som är en turistattraktion ligger på Caymanöarna. Här kan turister hålla sköldpaddor i händerna eller äta deras kött.

Förhållandena på Caymanöarna är starkt kritiserade och havssköldpaddorna är stressade och sjuka. De blir ofta panikslagna när turister lyfter upp dem och det händer att turisterna tappar sköldpaddorna så att de får allvarliga skador och dör. 

Delfiner som uppträder

Miljoner turister besöker delfinarier och vet inte om det lidande som delfinerna utsätts för bara för att de ska förmås att uppträda.

På många platser i världen infångas vilda delfiner från havet för att uppträda i shower. Delfinerna blir ofta jagade av högljudda racerbåtar och halas ombord eller fångas i nät. Det är så stressande för delfinerna att många av dem dör under transporten till delfinariet.

Oavsett om delfinerna fångas i havet eller avlas i fångenskap så lider de i delfinarierna. De har bara en stor bassäng att simma runt i medan de som fria kan simma över 100 km om dagen. Delfinerna får skador av solen eftersom de inte kan dyka ner på djupt vatten och många av dem utvecklar magsår av stress.

Prenumerera på nyhetsbrev

Få information om vårt arbete för att skydda djur världen över.

Dessa är bara fem av de tio grymmaste djurattraktionerna som vi avslöjade i vår rapport ‘Checking out of cruelty’. Upp till 550 000 vilda djur tvingas utstå en livstid av lidande inom turismen världen runt. Apor tvingas att dansa, palmmårdar sätts i burar och tvångsmatas för att sälja kaffe till turister och trånga krokodilfarmer blir alltmer populära.

Så här kan du hjälpa till >>

Berätta för världen: