En bättre lösning för hundarna

Hundar är familjemedlemmar, en viktig del av våra samhällen – och några av dem är våra bästa vänner. Men trots det avlivas nästan 10 miljoner på brutala sätt varje år.

Varför avlivas hundarna?

Hemlösa och lösspringande hundar kan skapa stora problem i samhällen världen över. Många regeringar och samhällen är rädda för att hundar ska sprida rabies och andra sjukdomar, att de ska skada boskap och husdjur, eller attackera människor.  

Samhällen som drabbats av rabies blir ofta rädda för hundar. Det är förståeligt – rabies är en dödlig sjukdom och 99% av insjuknade människor har smittats av hundar.

På grund av människors rädsla för rabies avlivas hundar brutalt – med el, med gift, eller med stenar och käppar. Varje år avlivas närmare 10 miljoner hundar på brutala sätt i misslyckade försök att utrota sjukdomen.

Men avlivningarna är onödiga. De stoppar inte rabiesspridningen och kan till och med förvärra den. Vid avlivning riskerar hundflockar att splittras och hundar börjar då att vandra över större områden. Om de är smittade av rabies sprids viruset över större områden. 

Det djurvänliga och effektiva alternativet

Vaccinationsprojekt i länder världen över har bevisat att massvaccinationer är en effektiv åtgärd för att bekämpa rabies. När minst 70 % av hundarna i ett område vaccinerats räcker det för att förhindra spridning av sjukdom.

Vi har redan gett 1 miljon rabiesvaccinationer globalt och därmed skyddat hundar mot rabies och från hotet att avlivas. Vi har gjort framgångsrika vaccinationsprojekt i bl.a.Bangladesh, Zanzibar, Filippinerna och Kina. Vi är med i FN:s mål om att utrota rabies till 2030

Detta gör vi:

  • Vi vaccinerar hundarna mot rabies och andra sjukdomar och steriliserar hundarna.
  • Vi samarbetar med regeringar för att introducera och stödja genomförandet av vårt program för hållbar begränsning av hundpopulationen.
  • Vi utbildar människor för att ”krossa myter” och öka kunskap om både rabies och ansvarsfullt hundägande i ansvarsfullt djurägande.

Det enda sättet att i grunden förbättra hundarnas liv är att förändra hur de tas hand om och värderas i samhället.  

Läs mer:

11 mars 2018
I höstas återvände vår medarbetare Vicky Emmett till Sierra Leone, två år efter sitt förra besök, för att följa upp vad som hänt sedan dess. Här är hennes berättelse:
21 februari 2018
60 000 människor dör av rabies varje år och över hälften av dem är barn. 99% av alla rabiesfall i världen beror på smitta från hundar. På grund av människors rädsla för rabies avlivas hundar brutalt – med el, med gift, eller med stenar och käppar