Miljardindustrin kring delfiner i fångenskap bygger på lögner

06/11/2019

Nick Stewart är högsta chef för vårt arbete för att denna generation delfiner i fångenskap ska bli den sista. Här berättar han om lögnerna runt delfinunderhållning.

Delfinindustrin är beroende av att människor låter sig luras.

Delfinindustrin är beroende av att människor låter sig luras. Därför är vår kampanj inriktad på att avslöja sanningen bakom delfinens leende.

Den kanske vanligaste, och mest övertygande, lögnen är att delfinarier är lärorikt för familjer. Det stämmer inte – att se delfiner i fångenskap är inte lärande på riktigt. Vi får se tränade djur, som är instängda mot sin vilja och beter sig onaturligt. Det är inte bara skadligt för delfinerna – det lär också barnen att vilda djur inte förtjänar frihet.

Inga utrotningshotade arter i fångenskap

Likaså är delfinarier inte avgörande för bevarande. Inga av arterna som hålls är utrotningshotade.

En annan lögn är att delfiner inte längre är vilda. Men inte ens om de är födda i fångenskap är de tama. Delfiner vill inte umgås med oss - de får band till sina tränare men det är inte frivilligt. Likaså gör de tricks främst för att få mat. De ler inte för att de är glada, det är bara formen på deras ansikte.

Längre men hemska liv

Delfiner lever ofta lite längre i fångenskap, men till vilket pris? De blir uttråkade och håglösa, simmar bara runt, runt. En del blir aggressiva och anfaller sina medfångar. Ofta gnisslar de sönder sina tänder och tuggar på väggar och galler. En del har till och med observerats att ha slutat andas.

Ett annat problem är effekterna av klor och överexponering av solljus i tunna, gallerförsedda bassänger. Är det så du vill leva om du får leva längre?

Onaturlig miljö

Slutligen sägs det att delfinarier ger en naturlig miljö. Men sanningen vet vi alla, att en bassäng och havet inte är samma sak. I det vilda kan delfiner simma flera mil om dagen i ett hav fullt av andra djur, växter och oändlig variation. Där lever de i stora, naturliga grupper tillsammans med sina familjer. I fångenskap tas de från sina mammor alldeles för tidigt, vilket leder till aggressivt beteende och slagsmål.

Var skulle du helst leva?

Om även du tror att delfiner hör hemma i det vilda, skriv gärna på vår namninsamling för att få Expedia Group att sluta marknadsföra delfinunderhållning.

Skriv på för att skydda delfinerna

Skriv på

Indicates required field

Expedia Group snälla sluta sälja biljetter till och marknadsföra delfinattraktioner.

13,024 signatures out of
30,000

Genom att skriva under godkänner du att ta emot utskick från oss. Du kan när som helst avregistrera dig från att få fler utskick.

Vi hanterar och skyddar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i integritetspolicyn