Havsdjur ska skyddas från flytande dödsfällor

02/08/2017

Nya riktlinjer ska skydda sälar, valar, havssköldpaddor och andra havsdjur mot förlorade och borttappade fiskeredskap: de så kallade spöknäten.

Spöknät tar hundratals år innan de försvinner. Under tiden dödar det djuren i havet, är en fara för fiskare och kostar regeringar världen över miljontals dollar i sanering.

Riktlinjer för hantering av fiskeutrustning kanske inte låter så revolutionerande. Men vi har faktiskt bidragit till att utveckla riktlinjer för bästa praxis genom vårt arbete med Global Ghost Gear Initiative (GGGI), som räddar tusentals sälar, valar, sjölejon och andra djur från att dö en plågsam död.

Varje år fångas omkring 136 000 marina däggdjur och ett stort antal andra djur som havssköldpaddor, fiskar och fåglar i så kallade spöknät. Spöknät är linor och nät och andra fiskeredskap som förloras eller överges i haven. När djuren inte kan komma loss från spöknäten drunkar dem eller svälter ihjäl.

Enkla förändringar ger stor inverkan

I juni lanserade vi våra nya riktlinjer för bästa praxis på SeaWeb Seafood Summit i Seattle – en av de viktigaste händelserna inom global fiskeindustri.

Riktlinjerna följer hela industrin – från hamnarbetare till fiskare – och hur de kan minska på spöknät i haven och på stränderna.

Bland annat innebär riktlinjerna:

• Märkning av alla fiskeredskap så man kan se vilka företag det tillhör

• Förbättrade anläggningar där man kan göra sig av med och återvinna kasserade fiskeredskap

• Enkla förändringar i utformningen av olika fiskeredskap

Ett stort steg framåt mot ett hållbart fiske

Varje år blir 640 000 ton fiskeredskap förlorade eller övergivna i haven, flodmynningar och vikar. Dessa spöknät tar hundratals år innan de försvinner. Under tiden dödar det djuren i havet, är en fara för fiskare och kostar regeringar världen över miljiontals dollar i sanering.

Dykare försöker befria djur som är fångna i spöknät

Gay Dean som är en del av GGGI och vicedirektör för Albion Fisheries Ltd i Kanada är mycket nöjd med utvecklingen av de nya riktlinjerna.

”Det är ett stort steg framåt i riktning mot att införa mer hållbart fiske globalt. Spöknät är ett stort problem och fram tills nu har det inte funnit någon övergripande strategi till att bekämpa problemet.”

Mer än 40 organisationer från fiskeindustrin, NGOs och fiskesamfund har deltagit i processen med att utveckla riktlinjerna. Du kan läsa mer på www.ghostgear.org.

Läs också: Tio länder nu med i GGGI och skyddar havets djur >>

Läs mer om vårt arbete för att avlägsna spöknät från haven >>

Tinder tar ställning mot tigerselfies

Tiger selfies

Om du går in på Tinder dröjer det inte länge innan du stöter på någon som poserar med en tiger. Men det kommer att ändras eftersom Tinder nu uppmanar sina...