Global Ghost Gear Initiative

Tio länder nu med i GGGI och skyddar havets djur

Nyheter

Sverige, Nederländerna, Nya Zeeland, Belgien, Panama, Dominikanska Republiken, Samoa, Tonga, Tuvalu och Palau har alla gått med i GGGI (Global Ghost Gear Initiative) som gör havet tryggare för djuren

Varje år skadas, lemlästas och dödas 100 000-tals valar, sälar, sköldpaddor och fåglar av de 640 000 ton fiskeutrustning som lämnats kvar våra hav. Det är känt som spöknät, den tysta mördaren som är ett av de största hoten mot havslevande djur.

"Jag är enormt glad för att den svenska regeringen undertecknat GGGI. Sverige har så mycket att bidra med, politiskt men inte minst med all den kompetens som finns inom Havs- och vattenmyndigheten i Sverige," säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.

Den svenska regeringen har varit en viktig partner för oss under hela vårt arbete med GGGI, från vårt första event i FN där Sveriges vice statsminister var huvudtalare, till vårt miljöevent under miljökonferensen, där landsbygdsminister Sven-Erik Bucht närvarade och höll ett uppskattat tal.

Spöknäten i våra hav har bara ökat och därigenom hoten mot djuren. Det var därför vi grundade GGGI  2015 – för att hitta hållbara lösningar på detta globala problem.

Genom att underteckna sitt stöd för Ghost Gear Initiative (GGGI), har dessa länder förbundit sig att förbättra havets ekosystem, skydda havsdjur från skada och trygga människors hälsa och inkomster.

gggi_didier_reynders


Didier Reynders, Belgiens biträdande premiärminister talar på vårt event i samband med FN:s havskonferens i juni 2017.

Globala krafttag bekämpar spöknät

GGGI är en sammanslutning av regeringar, fiskeindustrin, forskare och ideella organisationer med samma mål: Att minska spöknäten i världen och skydda havets djur.

gggi_thomas_remengesau_jr


H.E. Thomas Esang Remengesau, president i Republiken Palau på vårt event vid FN:s havskonferens i juni 2017.

Problemets omfattning är så stort att det skulle kosta miljontals dollar för regeringar att ta upp spöknäten.

Men genom att få olika intressenter att samverka hjälper GGGI regeringar och näringen att hindra att spöknät hamnar i haven, främst genom rekommendationer åt leverantörer.

Spikrak väg framåt mot spöknät

Under 2015 fastställde FN 17 ambitiösa globala mål, kända som hållbarhetsmål (SDG). SDG 14 handlar enbart om våra hav och uppmanar till en avsevärd minskning av nedskräpning av alla slag inklusive spöknät, till år 2025.

“Som önation har Nya Zeeland ett starkt intresse av att vara delaktig i hur haven sköts. Havet som ligger runt vårt land och de marina resurserna och livet i det har en avgörande roll för vårt ekonomiska, sociala och kulturella välmående och identitet. Övergiven, tappad eller bortkastad fiskeutrustning är ett stort hot mot våra marina ekosystem. Vi ger därför vårt helhjärtade stöd till GGGI och förbinder oss att vara en effektiv part i lösningen av detta enorma problem,” säger Nya Zeelands bevarandeminister Maggie Barry. 

netherlands_gggi_1


Members of World Animal Protection's Sea Change team meet with representatives from The Netherlands prior to their commitment to the GGGI

"Att Sverige var en av de första länderna att underteckna GGGI visar vägen för många andra länder. Jag ser fram mot ett fortsatt gott och produktivt samarbete med den svenska regeringen," avslutar Roger Pettersson. 

För mer information om GGGI besök ghostgear.org

Att Sverige var en av de första länder att underteckna GGGI visar vägen för många andra länder. - Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige

Läs mer..