Kungspyton är vilda djur. Inte husdjur.

Den globala handeln med kungspyton är baserad på en myt - att ormar inte tänker och känner. Vår rapport avslöjar hur brutal handeln är. 

Ormar är kännande och komplexa djur. Inte varor. Cirka 100 000 levande kungspytonormar exporteras för närvarande ut från Afrika varje år - främst till USA.

Kungspyton är inte aggressiva av naturen, så de är enkla att tjäna pengar på. Att skydda vilda kungspyton är inte vårt enda angelägna problem. Stoppade i små tankar, utsatta för olämpliga förhållanden och grymma avelsmetoder, lider också många tusentals avlade ormar. Viltfångade eller avlade, ett liv i fångenskap är inget liv alls för ett vilt djur. Vi måste stoppa den grymma industrin nu.

Utöver de vilda djurens fruktansvärda lidande riskerar denna globala handel också människors hälsa. Pandemier som coronavirus uppstår eftersom vi utnyttjar vilda djur.

Vi uppmanar regeringar över hela världen att kräva ett slut på den globala handeln med vilda djur. Du kan hjälpa till genom att inte köpa vilda djur som husdjur. Tillsammans kan vi stoppa denna grymma handel.
 

Jakten på vilda kungspyton är brutal

Jägare finkammar omgivningarna, vanligtvis i grupper tillsammans med hundar. När de hittar pytonornmar efter att ha huggit ner växtlighet dras ormarna ut från sina hålor. Det kan orsaka ormar enorm stress och skador.

De kastas ner i säckar, ofta tillsammans med många andra ormar. För ensamlevande djur som kungspyton kan denna process vara extremt traumatisk. Det ökar också risken för sjukdom och död. Detta är bara början på en kungspytons plågsamma resa för att bli ett husdjur.

Uppfödning

Efter att de har jagats hamnar vilda kungspyton i avelsanläggningar kända som ”ranches”. Gravida kungspyton och ägg är särskilt eftertraktade och hålls i dessa ranches, så att levande ungar kan exporteras.

En del ormar ska sättas tillbaka till naturen, men forskning har visat att det inte alltid är fallet. Många jägare och uppfödare följer inte dessa riktlinjer och äventyrar vilda pytonpopulationer.

Det enda sättet att förhindra att kungspyton utsätts för grymhet och utrotas är att stoppa handeln nu.

Utställningar och avel

Kan du föreställa dig något mer främmande från naturen än en husdjursutställning? Rad efter rad med ormar i små, trånga och obekväma terrarier och burkar fyller gigantiska lager för att granskas och hanteras som produkter på en hylla.

För vilda djur som kungspyton är detta inget annat än tortyr. Hur skulle du känna om du tvingades in i ett så litet utrymme att du inte ens kunde stå upp när du ville?

Ball pythons on display at an expo in the UK

Några av de mest eftertraktade kungspytonormarna kallas "morphs". De är intensivt och selektivt uppfödda för ovanliga färger och markeringar, vilket innebär att uppfödare kan sälja dem till ett högre pris.

Men dessa "coola" markeringar kan kosta ormens välfärd. Oansvarig avel kan resultera i genetiska störningar och deformiteter som "star staring" - ett tillstånd där pytons huvud faller tillbaka, så att de ständigt tittar upp. 

En annan störning, "wobble head", leder till att huvudet skakar okontrollerat.