Världens tio grymmaste turistattraktioner med vilda djur

Reseföretag över hela världen tjänar pengar på några av världens grymmaste attraktioner med vilda djur. Ta en titt med oss bakom fasaden och se hur djuren blir behandlade bara för att turister ska kunna ta en tigerselfie, promenera med en lejonflock eller rida på elefanter. 

Vi är övertygade om att många djurälskare skulle välja bort dessa aktiviteter om de kände till den mörka baksidan. 

Djurvänlig turism – så hjälper du vilda djur på semestern

Det är svårt att gradera djurs lidande men vissa saker är värre än andra. Här är vår tio-i-topplista över grymma attraktioner med vilda djur, framtagen i samarbete med WildCru, Oxfords universitets enhet för bevarande av vilda djur. De här attraktionerna ska du alltid undvika om du vill vara en djurvän:

Elefantridning

Elefanter är i grunden vilda djur. Elefanter tas från sin mamma när de är små för att sedan tvingas bära runt på turister. De tränas med brutala metoder för att brytas ner mentalt. Det vanligaste är att de kedjas fast i små burar och blir slagna. Detta görs för att få dem att bli undergivna och acceptera att människor rider på dem eller får komma i närkontakt med dem.

Den hårda träningen kan skada elefanterna för livet och ge dem PTSS - posttraumatiskt stressyndrom.

Och misshandeln slutar inte här. Elefanterna brukar hållas fastbundna i små inhägnader, där de inte kan skapa sociala band med andra elefanter. Det är extremt stressande för dem och skadar dem psykiskt och fysiskt.

9 saker du behöver veta om elefantridning

Bli fotograferad med en tiger

Tigerungar tas från sin mamma när de är mycket små så att turister kan fotografera sig med dem. Under flera timmar varje dag blir de klappade och bärs runt av turister, och när de inte fotograferas sitter de fastkedjade eller i små burar med cementgolv.

I Thailand har vi hittat 17 anläggningar med tigerunderhållning som tillsammans håller över 830 tigrar. Thailand är centrum för den brutala underhållningen med denna hotade djurart men problemet finns även på andra ställen i världen, t.ex. i andra delar av Asien samt i Australien, Mexiko och Argentina.

Vi släppte vår nya report, ‘Tiger selfies exposed: a portrait of Thailand’s tiger entertainment industry’, i samband med Internationella Tigerdagen (29 juli) 2016. Det är den första rapporten av sitt slag, där vi gör en djupdykning under ytan på Thailands turistindustri med vilda djur, för att avslöja det stora antalet tigrar som lider när de utnyttjas som rekvisita för turistbilder.

Vandra med lejon

I den växande industrin med ”lejonturism” avlar man lejonungar bara för att ta dem från deras mamma en månad efter födseln. Dessa lejonparker finns främst i södra Afrika. Under många timmar varje dag kramar turister lejonungarna och blir fotograferade med dem. Turisterna blir ofta ombedda att slå på ungarna om de visar aggression eller annat oönskat beteende.

När ungarna blivit för stora för att bäras runt av turister – men ändå fortfarande tillräckligt små för att kunna kontrolleras av människor – används de till att promenera med turisterna, ibland i koppel. Sedan säljs de flesta till olika jaktparker där turister betalar för att få skjuta dem.

Dessa lejon lever hela sitt liv i fångenskap. De kan aldrig släppas ut i det fria och leva som vilda lejon.

Björnparker

Ofta hålls björnarna i sterila, kala inhägnader där de inte har möjlighet att bete sig naturligt. De trånga inhägnaderna gör att sjukdomar och infektioner på grund av bakterier är vanliga. 

Ibland tvingas björnarna att uppträda utklädda och cykla eller balansera på bollar. Björnar är vilda djur och det går inte att tämja dem utan att plåga dem.

Hålla havssköldpaddor

Det finns bara en sköldpaddsfarm som är öppen för besökare kvar i hela världen, Cayman Turtle Centre på Caymanöarna. Här kan turister hålla sköldpaddor i händerna eller äta deras kött.

Förhållandena på Caymanöarna är starkt kritiserade. Förutom att de utrotningshotade havssköldpaddorna utsätts för stress av all hantering är de extra känsliga för sjukdomar på grund av de trånga inhägnaderna. 

De blir ofta panikslagna när turister lyfter upp dem och det händer att turisterna tappar sköldpaddorna så att de får allvarliga skador och dör. 

Delfinshower

Miljoner turister besöker delfinarier och vet inte om det lidande som delfinerna utsätts för bara för att de ska förmås att uppträda.

På många platser i världen infångas vilda delfiner från havet för att uppträda i shower. Delfinerna blir ofta jagade av högljudda racerbåtar och halas ombord eller fångas i nät. Det är så stressande för delfinerna att många av dem dör under transporten till delfinariet.

Oavsett om delfinerna fångas i havet eller avlas i fångenskap så lider de i delfinarierna. De har bara en stor bassäng att simma runt i medan de som fria kan simma över 100 km om dagen. Delfinerna får hudbesvär av kloret och brännskador av solen eftersom de inte kan dyka ner på djupt vatten. Många av dem utvecklar magsår av stress.

Dansande apor

I flera länder i Asien hålls apor, främst makaker, i fångenskap för att uppträda på gatorna. Det är svårt att få en apa att cykla eller dansa och de blir ofta misshandlade för att lyda. Halskedjan sätts ofta fast när apan är liten och kan sedan växa in i skinnet, med plågsamma infektioner som följd. Det händer också att apans tänder dras ut för att den inte ska bita turister. 

Kaffe från indisk palmmård

Kopi Luwak är troligen världens dyraste kaffebönor. De utvinns ur spillningen från indisk palmmård, främst i Indonesien där farmerna även är en turistattraktion.

När bönorna tas från vilda palmmårdar innebär det ingen skada från djuren men genom bönornas höga pris har det blivit vanligare att man håller djuren i trånga burar, med inget annat än kaffebönor att äta. Detta är mycket påfrestande för djuren; många lider av stress och stympar sig själva. 

Ormtjusning

Ormtjusning är en uråldrig underhållningsform som har blivit populär på senare år, främst i Thailand.

Ormarna, vanligtvis kobror, fångas i det vilda. För att de inte ska utgöra en fara för gatuartisterna dras huggtänderna ut, något som är mycket smärtsamt och kan leda till infektioner, ibland så allvarliga att ormen dör.

Krokodilfarmer

Krokodilfarmer förekommer i flera länder världen över, och främst föds krokodilerna upp för sitt skinn men deras kött är också eftertraktat.

Förhållandena är ibland så dåliga att djuren avlider. Om de inte dör av infektioner kan de trånga burarna utan tillräckligt med vatten eller mat göra att krokodilerna slåss med varandra tills någon dör. 

Vill du vara med och skydda utsatta djur?

Stöd nu