Vår nya rapport A Close up on cruelty: The harmful impact of wildlife selfies in the Amazon' avslöjar den oroande trenden med selfies med vilda djur för Instagram och andra sociala medier.

För att få underlag till rapporten har våra experter och utredare gjort världens första fullständiga kartläggning av turistattraktioner med vilda djur i Sydamerika.

Kartläggningen väcker stor oro eftersom många av turistattraktionerna  utnyttjar och skadar vilda djur. De bryter även mot flera djurskyddslagar för att skapa selfiemöjligheter åt turister. Vi upptäckte att:

  • 54 % av de 249 attraktionerna vi hittade på nätet erbjöd direktkontakt med vilda djur, som att hålla dem för bild eller film
  • 35 % använde mat för att locka till sig vilda djur
  • 11 % erbjöd möjlighet att simma med vilda djur

Selfies med vilda djur

Det faktum att sengångare, kajmaner, anakondor och många andra djur ofta misshandlas till lydnad innan de anses tillräckligt ”ofarliga” för selfies, syns inte på bilderna.

Djuren tas från sin mamma när de är mycket små, och hålls sedan under smutsiga, trånga förhållanden. 

Sorgligt nog är grymheten som gör dessa djur tillräckligt fogliga för selfies helt osynlig för den intet ont anande turisten. Om turister visste sanningen, skulle de inte vilja vara med på selfien.

Vanligt i Amazonas

Läs hela rapporten

Ladda ner rapporten ‘A Close up on cruelty: The harmful impact of wildlife selfies in the Amazon’.

Ladda ner (7.43 MB)

Rapporten fokuserar på två städer i Amazonas: Manaus i Brasilien och Puerto Alegria i Peru. 

I vår undersökning av 18 olika turistföretag i Manaus avslöjades att möjligheten att hålla och röra vilda djur för selfies erbjöds på 94 % av utflykterna. På 77 % av dem uppmuntrades det aktivt.

I Puerto Alegria fanns möjligheten att hålla och röra vilda djur för selfies till ett pris av 15 USD, drygt 100 kr, på tre olika ställen. Vi hittade totalt 40 djur av 24 olika arter

Fokus på sengångare

Sengångare, rosa floddelfiner, anakondor och kajmaner är de vanligaste arterna att användas för selfies i Amazonas. Vår studie visar att sengångare är de som utnyttjas mest.

I det vilda lever sengångare lugna, sömniga liv. I turistindustrin är de konstant omgivna av oljud och människor, vilket orsakar en enorm stress. Den dåliga maten som de ofta får av människor försvagar dem ytterligare, och gör dem sjuka.

Sengångare vill inte ha en kram – de vill bara överleva. Att tas från skogen innebär för dem nästan alltid en dödsdom. Våra undersökningar visar att många sengångare dör inom sex månader efter att de tillfångatagits.

En turist fotograferas när han håller i två sengångare

Agera i hela Amazonas

För att tackla problemet med selfies med vilda djur i Amazonas uppmanar vi regeringarna där att övervaka efterlevnaden av lagen.

Vi arbetar också för att reseföretag och individer som utnyttjar dessa vilda djur ska följa de lagar som finns.

Tips för turister

Följ våra råd för selfies utan djurplågeri:

  • En “dålig” selfie med vilda djur är en bild eller film där djur hålls fast, är bundna eller lockas med mat för att användas som rekvisita.
  • En “bra” selfie med vilda djur är en bild eller film där de inte har direktkontakt med människor eller hålls i fångenskap för att användas som rekvisita.
  • Vi vill att turister ska ha möjlighet att se vilda djur i det vilda – eller på det näst bästa stället – ett reservat eller räddningscenter som ger ordentligt skydd för djur som överlevt grymheterna i turistindustrin.
  • Vi uppmanar alla turister att boka sina upplevelser med vilda djur hos en ansvarsfull arrangör.

Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid för djur i Amazonas, och över hela världen.