Tusentals djur får hjälp efter cyklonen Idai i södra Afrika

21/03/2019

Cyklonen Idai har drabbat fem länder i södra Afrika. Vårt team är på väg för att hjälpa både djuren och deras ägare.

"Vi gör vårt yttersta för att hjälpa människorna och deras djur på bästa sätt.”

Den tropiska cyklonen som drabbat södra Afrika har lett till kraftiga översvämningar i Malawi, där katastroftillstånd råder. Många djur har övergetts eftersom ägarna tvingats lämna sina hem för att komma undan vattenmassorna.

Djur som har stått i smutsigt vatten länge kan lätt drabbas av smärtsamma infektioner i hovarna och lunginfektioner. Kraftiga regn innebär fler parasiter som tsetseflugor, fästingar och andra flugor. Dessa bär sjukdomar som är farliga för djur. Symptomen kan vara diarré, fradga från nosen, viktnedgång, blodbrist och feber.

Sjukdomarna kan vara dödliga utan behandling. För att förhindra spridning av parasitära sjukdomar kommer vi att arbeta med veterinärer i Malawi och ge medicinsk behandling för 15 000 djur under en 16-dagarsperiod.

Att vara blöt under längre tid och stå i stillastående vatten ger den perfekta odlingsmarken för tarmmaskar. Vår behandling kommer därför att behandla både yttre och inre parasiter hos kor, får, getter och åsnor genom avmaskning och bekämpningsmedel.

Katastrofteamet samarbetar med veterinärer i Malawi för att ta hand om de drabbade djuren. Vi ger medicinsk behandling för sjukdomar hos boskap som kor, får, getter och kycklingar. De kommer även att prata med universitetet för att föreslå en kurs i hur man förbereder sig och tar hand om djur i en katastrof.

Djuren behöver akut hjälp om de ska överleva infektioner och sjukdomar. 

SMSa DISASTER till 72901 och ge 149 kronor eller Swisha till 9001744 och skriv DISASTER som meddelande.

Vill du bidra till vårt arbete för att rädda katastrofdrabbade djur?

Ge en gåva idag

En ö till orangutangerna

Orangutanger som räddats från turistindustrin eller från ett liv som husdjur kan inte alltid klara sig ensamma i naturen.

Orangutanger som räddats från turistindustrin eller från ett liv som husdjur kan inte alltid klara sig ensamma i naturen. Vi har bidragit till ett öreservat...