Djur räddas efter att damm brustit i Brasilien

06/02/2019

Vi är på plats för att hjälpa djur i nöd efter att en damm brustit i Brumadinho i Brasilien.

En damm som sköts av gruvbolaget Vale brast den 25 januari i den brasilianska delstaten Minas Gerais. Det påverkar tusentals djur så vi är på plats och samarbetar med lokala myndigheter för att hjälpa boskap, grisar, hundar och katter i nöd.

Brumadinho är en gruvstad där många har hundar och katter. Brasiliens institut för geografi och statistik (IBGE) beräknar att runt 15 000 boskap, 3 000 mjölkkor och 10 000 grisar hålls i området. I floderna i närområdet finns tusentals vilda däggdjur, reptiler och fiskar och dammfördämningen kan bli ödesdiger även för dem. 

Vi  finns på plats med ett veterinärteam för att hjälpa djuren. Det innebär bland annat:  

  • Att göra en första beräkning på antalet berörda djur, främst genom att besöka lägren dit människor flytt med sina djur    
  • Ge hjälp till djuren som skadats och se till att djurs grundläggande behov tillgodoses   
  • Dela ut ”nödpaket” i katastrofområdena, som bandage, antibiotika, mediciner med mera   
  • Beräkna det långsiktiga behovet av hjälp tillsammans med regeringen

Helena Pavese, som är generalsekreterare på vårt brasilianska kontor, säger: 

Att se påverkan av att dammen brister är förkrossande och vårt arbete går ut på att hjälpa de djur som verkligen är i nöd, skadade, utan mat eller vatten och med risk att bli sjuka. Vi ska uppmana Brasiliens delstatsregeringar att ta fram och tillämpa strategier för att hindra dödsfall och skador i framtiden genom att inkludera djuren i sina riskhanteringsplaner.