Ge en testamentesgåva

Ditt arv kan ge djuren en bättre framtid. En testamentsgåva till World Animal Protection är en gåva till de djur som lever i utsatthet och lidande. Du kan, gratis och utan förpliktelse:

  • Beställa vår testamentesfolder
  • Boka 15 min telefonsamtal med en jurist och få juridisk rådgivning
  • Upprätta ett korrekt testamente

Om du väljer att inkludera en gåva till World Animal Protection bjuder vi även på förvaring och bevakning av ditt testamente. Efter att du har tagit hand om dina nära och kära, varför inte stödja en organisation som du tycker om.

Att skriva ett testamente är djupt personligt och något som kanske inte känns nödvändigt. Men det är du själv som bestämmer vem som ska ärva dina tillgångar och ett testamente är en garanti för se till att din yttersta vilja om hur din kvarlåtenskap ska fördelas följs. 

Idag är det många som väljer att inkludera en organisation i sitt testamente. Det är ett sätt att se till att den organisation man följt genom livet kan fortsätta sitt arbete även om man själv inte längre finns med.

Vill du prata med Roger först?

Om du vill prata med vår generalsekreterare Roger Pettersson så kan du ringa till honom. Du når Roger på tel 08-617 79 71. Roger kan berätta mer för dig om vad vi arbetar med och hur vi stoppar djurs lidande. Han kan också berätta om hur vi hanterar testamentsgåvor.

 

Låt din omsorg om djur leva vidare

Upprätta testamente
Boka ett kostnadsfritt samtal
Ladda ner vår folder

Beställ testamentesfolder 

Vill du hellre att vi skickar testamentesfoldern hem till dig kan du beställa den här. Fyll i dina uppgifter så skickar vi foldern via post hem till dig. 

Beställ testamentesfolder

Skicka
Indicates required field

Genom att registrera dina kontaktuppgifter godkänner du hantering av dina personuppgifter enligt Personuppgiftspolicyn.

Frågor & svar

Då gäller den arvsordning som följer av lagen. I lagen delas arvingar in i olika grupper, så kallade arvsklasser. En arvsklass måste vara helt tom, innan arvet går vidare till någon i efterföljande arvsklass. Bröstarvingar, den avlidnes barn och barnbarn, ärver i första hand och tillhör den första arvsklassen.

Är man gift och endast har gemensamma barn ärver dock den efterlevande maken före gemensamma barn. Likaså ärver efterlevande make om man är gift och inte har några barn. Har man särkullbarn (barn från tidigare förhållande) får de ut sitt arv direkt vid en förälders bortgång. Finns det inga bröstarvingar och ingen make går man vidare till nästa arvsklass.

Den andra arvsklassen utgörs av föräldrar till den avlidne eller, om föräldrarna inte längre lever, syskon. I den tredje arvsklassen finns far- och morföräldrar. Om någon av dessa är avliden ärver dennes barn, det vill säga den avlidnes moster, morbror, faster eller farbror, sin avlidne förälders del. Kusiner ärver däremot inte, och inte heller andra släktingar.

I samtliga arvsklasser gäller att barn träder i avliden förälders ställe. Tex delar två barn till ett arvsberättigats syskon på syskonets arvslott, om han eller hon inte är i livet när arvet ska delas ut. Genom att upprätta ett testamente kan man sätta den arvsordning som gäller enligt lag, helt eller delvis, ur spel.

Arvslotten är den andel av kvarlåtenskapen efter en person som en arvinge har rätt till. En arvinge är person som har rätt att ärva enligt lagen. Laglotten är hälften av ett barns arvslott. Den del av arvet som utgör ett barns laglott har han eller hon alltid rätt att få. Laglotten kan inte testamenteras bort.

Om du inte har några barn så kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig till den/de du själv vill. Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger. Det är möjligt att skriva en önskan i ditt testamente att du skulle vilja att dina barn avstår från sin laglott. Då finns det såklart en chans att de respekterar din önskan, men ingen garanti. De har rätt att kräva ut sin laglott oavsett vad du skriver i ditt testamente

Sambor ärver inte varandra, om det inte står i ett testamente. Om vill du att din sambo ska ärva dig vid din bortgång krävs det därför att du skriver det i ett testamente. Det spelar ingen roll hur länge ni har bott tillsammans eller om ni har gemensamma barn, din sambo kommer inte att få någon del av arvet efter dig om det inte står i ditt testamente.

Testamentet är en viktig handling som behöver visas upp i original för att gälla. Det är därför viktigt att det förvaras tryggt och säkert så att det inte glöms eller tappas bort och så att det hamnar i rätta händer den dag det behövs. Som givare till World Animal Protection så kostar det dig ingenting att få tillgång till en livslång förvaring och bevakning av ditt testamente. När du svarat på alla frågor och ditt testamente är klart kan du välja att ta del av den kostnadsfris förvaringen som sker hos Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) Läs mer här.

Ja, du behöver skriva ut testamentet. Testamentet ska finnas i ett fysiskt exemplar som är korrekt undertecknat och bevittnat för att vara giltigt. Om du inte har en skrivare hjälper vi dig självklart att skriva ut testamentet och postar det till dig. Läs mer här. 

Självklart! När du upprättat ett testamente hos oss finns det möjlighet att gå igenom ditt testamente tillsammans med en jurist. Under mötet får du ställa dina frågor rörande innehållet, och skulle behov av ändringar uppstå, hjälper vi dig med dem.

Så fort du har besvarat alla frågor och legitimerat dig med Mobilt BankId kan du ladda ner ditt testamente. Länk för nedladdning samt viktigt information kommer också skickas till din angivna e-postadress. 

Nej, det är viktigt att testamentet också skrivs ut och undertecknas och bevittnas på rätt rätt. Vi kommer att ge dig enkla instruktioner som du ska följa för att se till att testamentet blir giltigt. Instruktionerna får du till din e-postadress i samband med att du får ditt testamente.

Låt din kärlek till djur leva vidare 

baby elephant in the wild

Ett långt tryggt björnliv  

Gina var bara en liten unge när hon och fyra andra björnar räddades från en djurpark och från ett liv i fångenskap. Det var för över tio år sen. Sedan dess har hon njutit av tryggheten i reservatet Libearty i Rumänien.  

Gina och hennes kompis Sophia slipper en livstid bakom galler i en trång bur tack vare gåvor som djurvänner har lämnat efter sig i sina testamenten – djur i reservat behöver stöd och vård i många år. Testamentsgåvor ger det långsiktiga stöd som dessa djur behöver. Gina älskar att springa runt och att klättra i träd, hon når toppen på rekordtid. Man ser ofta Gina och Sophia högt upp under trädens grenar.  

Varje år ger vi björnar som Gina - och tusentals andra djur, ett bättre liv. För oss är varje djur som lider ett djur för mycket. Över hela världen kämpar vi för att stoppa djurplågeri och skapa bättre välfärd för vilda djur, lantbruksdjur och djur som drabbats i katastrofer.  

Ditt arv kan ge djuren en bättre framtid  

En testamentsgåva till World Animal Protection är en gåva till de djur som lever i utsatthet och lidande. Den ger oss ökade möjligheter att arbeta för ett bättre djurskydd i världen och din kärlek för djur får leva vidare.  

Du kan, gratis och utan förpliktelse, beställa vår testamentesfolder. Den innehåller allmänna råd om vad man bör tänka på när man skriver sitt testamente. Du kan även ringa och prata med en jurist i 15 minuter samt upprätta ett juridiskt korrekt testamente direkt på vår hemsida och få det sparat på en säker plats – allt detta är helt gratis.  

Att skriva ett testamente är djupt personligt och något som kanske inte känns nödvändigt. Men det är du själv som bestämmer vem som ska ärva dina tillgångar och ett testamente är en garanti för att din yttersta vilja följs.  Idag är det många som väljer att inkludera en organisation i sitt testamente. Det är ett sätt att se till att den organisation man följt genom livet kan fortsätta sitt arbete även om man själv inte längre finns med.