Projekt mot rabies räddar hundratusentals hundar

Vaccinationsprojekt i länder världen över har bevisat att massvaccinationer är en effektiv åtgärd för att bekämpa rabies.

Under 2016 kunde vi fira vår miljonte vaccinering. Den lyckliga hunden heter Bruno och är en tik som bor i Kenya.

Hundar på Bali

Under 2009 utbröt rabies på den populära turistön. I ett försök att förhindra att sjukdomen skulle sprida sig, satte myndigheterna i gång med att förgifta lösgående hundar med stryknin. Tiotusentals hundar dog under panik och plågor – men det bet inte på sjukdomen.

Vi samarbetade med Bali Animal Welfare Association och övertygade Balis regering om att genomföra massvaccinationer av hundarna i stället. På bara sex månader sjönk rabiesfallen med hela 76 % och antalet människor som dog av rabies sjönk med 35 % i förhållande till året innan.

Sri Lanka

På 1990-talet plågades Colombos gatuhundar av flera hälsoproblem – och det blev fler och fler hundar allt eftersom tiden gick. Rädslan för rabiesutbrott fick myndigheterna att gå ut med att alla hundar skulles slås ihjäl. En tredjedel av stadens hundar försvann från gatorna – men sjukdomen blev kvar.

Under 2007 inledde vi ett samarbete med den lankesiska organisation Blue Paw Trust för att få myndigheterna att stoppa avlivningarna. I stället erbjöd vi oss att massvaccinera hundarna. Det första året halverades rabies bland hundar och rabiesutbrotten kommande år har sjunkit varje år i takt med att vaccinationsprogrammet har utökats. I slutet av 2010 var det bara 10 som drabbades av rabies i hela staden – en markant minskning från 70 när det var som värst.

Bangladesh

Rabies har tidigare dödat runt 2100 personer varje år i Bangladesh. Under 2011 inledde vi en insats i Cox's Bazar, ett turistområde i landet. Vi hjälpte myndigheterna att sätta upp kliniker och på bara två veckor vaccinerade fyra specialutbildade team över 70 % av de ca 4000 hundarna i området. Denna andel av en hundpopulation är tillräcklig för att skapa en barriär mot vidare spridning av sjukdomen.

I januari 2012 förbjöd regeringen i Bangladesh massavlivning i hela huvudstaden Dhaka, och under hösten 2012 utarbetade vi tillsammans med regeringen en handlingsplan som ska utrota rabies i hela landet.

Sydamerika

Under 1983 övergick en lång rad latinamerikanska länder till att bekämpa rabies genom att massvaccinera hundar. Antalet rabiessmittade bland hundar sjönk från 25 000 då det var som värst 1977, till bara 196 under 2011. Det är en minskning på över 99 %. Under samma period minskade antalet rabiesfall bland människor med 96 %. Flera sydamerikanska länder har nu officiellt förklarat sig rabiesfria och andra är på god väg.

Indien

Under 1994 inledde myndigheterna i Jaipur ett pilotprojekt, där de massvaccinerade hundar i en rabiesdrabbad del av staden. De använde riktlinjer från oss och Världshälsoorganisationen, WHO.

I det bara fyra kvadratkilometer stora området insjuknade så många som tio människor varje år i rabies, men tack vare vaccinationsprojektet var det under 2001 noll drabbade. Sedan dess har en lokal djurskyddsorganisation fortsatt med att vaccinera i genomsnitt 70 hundar varje vecka i hela Jaipur, och sedan 2002 har inte en enda människa i staden fått rabies. 

Tanzania

Från 1996 till 2001 utfördes två massvaccinationsprojekt i några utvalda byar i Serengeti-regionen. Den första rundan ledde till en nedgång i antalet rabiesdrabbade hundar med 70 % och den andra med hela 97 %.

Antalet rabiesfall sjönk inte bland de andra byarna i regionen, där man inte vaccinerade. Därför infördes ett vaccinationsprogram i hela regionen och i dag är rabies utrotat i byarna och i Serengetis nationalpark. 

Sydafrika

Under 2007 inleddes ett massvaccinationsprojekt i Kwazulu-provinsen i Sydafrika – ett område där hela 30 personer blev rabiessmittade under ett år. Innan projektet sattes i gång hade det varit problem med rabies bland både människor och hundar i flera decennier, men i september 2011 hade inte någon människa insjuknat i rabies på 14 månader.

Stöd vårt arbete med en gåva >>

Berätta för världen: