Projekt mot rabies räddar hundratusentals hundar

Under 2016 kunde vi fira vår miljonte vaccinering. Den lyckliga hunden heter Bruno och är en tik som bor i Kenya.

Sri Lanka

Hemlös hund i Colombo, Sri Lanka.

På 1990-talet plågades Colombos gatuhundar av flera hälsoproblem – och det blev fler och fler hundar allt eftersom tiden gick. Rädslan för rabiesutbrott fick myndigheterna att gå ut med att alla hundar skulle slås ihjäl. En tredjedel av huvudstadens hundar försvann från gatorna – men sjukdomen blev kvar.

Under 2007 inledde vi ett samarbete med den lankesiska organisation Blue Paw Trust för att få myndigheterna att stoppa avlivningarna. I stället erbjöd vi oss att massvaccinera hundarna.

Det första året halverades rabies bland hundar och rabiesutbrotten kommande år har sjunkit varje år i takt med att vaccinationsprogrammet har utökats. I slutet av 2010 var det 10 som drabbades av rabies i hela staden – en markant minskning från 70 när det var som värst.

Bangladesh

Hund vaccineras i Bangladesh

Rabies har tidigare dödat runt 2 100 personer varje år i Bangladesh. Under 2011 inledde vi en insats i Cox's Bazar, ett turistområde i landet.

Vi hjälpte myndigheterna att sätta upp kliniker och på bara två veckor vaccinerade fyra specialutbildade team över 70 % av de ca 4 000 hundarna i området. Denna andel av en hundpopulation är tillräcklig för att skapa en barriär mot vidare spridning av sjukdomen.

I januari 2012 förbjöd regeringen i Bangladesh massavlivning i hela huvudstaden Dhaka, och under hösten 2012 utarbetade vi tillsammans med regeringen en handlingsplan som ska utrota rabies i hela landet.

Sydamerika

Vaccination av hundar

Under 1983 övergick en lång rad latinamerikanska länder till att bekämpa rabies genom att massvaccinera hundar. Antalet rabiessmittade bland hundar sjönk från 25 000 då det var som värst 1977, till bara 196 under 2011. Det är en minskning på över 99 %.

Under samma period minskade antalet rabiesfall bland människor med 96 %. Flera sydamerikanska länder har nu officiellt förklarat sig rabiesfria och andra är på god väg.

Indien

Vaccinationsprojekt i länder världen över har bevisat att massvaccinationer är en effektiv åtgärd för att bekämpa rabies.

Under 1994 inledde myndigheterna i Jaipur ett pilotprojekt, där hundar massvaccinerades i en rabiesdrabbad del av staden. De använde riktlinjer från oss och Världshälsoorganisationen, WHO.

I det bara fyra kvadratkilometer stora området insjuknade så många som tio människor varje år i rabies, men tack vare vaccinationsprojektet var det under 2001 noll drabbade.

Sedan dess har en lokal djurskyddsorganisation fortsatt med att vaccinera i genomsnitt 70 hundar varje vecka i hela Jaipur, och sedan 2002 har inte en enda människa i staden fått rabies. 

Tanzania

Vaccinationsprojekt i länder världen över har bevisat att massvaccinationer är en effektiv åtgärd för att bekämpa rabies.

Från 1996 till 2001 utfördes två massvaccinationsprojekt i några utvalda byar i Serengeti-regionen. Den första rundan ledde till en nedgång i antalet rabiesdrabbade hundar med 70 % och den andra med hela 97 %.

Antalet rabiesfall sjönk inte bland de andra byarna i regionen, där man inte vaccinerade. Därför infördes ett vaccinationsprogram i hela regionen och i dag är rabies utrotat i byarna och i Serengetis nationalpark. 

Sydafrika

Vaccinationsprojekt för att bekämpa rabies.