
Netflix uppmärksammar myrkottarnas svåra situation
Nyheter
Fjäll från myrkottar används i stora mängder inom traditionell medicin i Asien. Det har bidragit till ett enormt lidande för myrkottarna. Den hänsynslösa handeln med deras fjäll uppmärksammas nu av Netflix i Pangolin: Kulu’s Journey.
Netflix-dokumentären följer djurräddaren Gareth Thomas när han tar hand om Kulu, en myrkottsunge som räddats från den illegala handeln med vilda djur i Sydafrika.
Samtidigt som tittaren får följa Kulus öde, skapar den också uppmärksamhet om handeln med myrkottsfjäll. Myrkottar utsätts för mycket lidande på grund av stor efterfrågan på deras fjäll inom traditionell medicin – särskilt i Kina och Vietnam. Trots att fjällen är gjorda av keratin, samma material som människonaglar och hår, och inte har någon bevisad medicinsk effekt.
Mycket kritiskt läge
Sandra Jönsson, som är sakkunnig om vilda djur i World Animal Protection Sverige, ger en mycket mörk bild av läget för världens myrkottar:
– Alla åtta arter av myrkottar som finns i världen är i dag med på den rödlista över hotade arter som IUCN tar fram. Enligt en IUCN-rapport beräknas fler än en miljon myrkottar ha utsatts för illegal handel mellan 2000 och 2013. Läget är med andra ord mycket kritiskt och det krävs omedelbara och kraftfulla åtgärder för att skydda myrkottarna.
World Animal Protection arbetar med ett trepunktsprogram med åtgärder:
- Fler växtbaserade och syntetiska alternativ till djurbaserade produkter inom traditionell medicin.
- Samordnande insatser med olika aktörer, som myndigheter, icke-statliga organisationer och samfundet för traditionell asiatisk medicin, för att minska konsumenternas efterfrågan på myrkottsbaserade traditionella asiatiska läkemedel – särskilt i Kina och Vietnam.
- Alternativa försörjningsmöjligheter för dem som i dag lever på att jaga och handla med myrkottar.
Du kan läsa mer om handeln med myrkottar inom traditionell medicin i vår rapport Suffering at scale:
▶ Din hjälp är viktig!
Vi är mycket tacksamma om du vill vara med och skapa en djurvänligare värld. World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Tillsammans är vi fler än 250 000 djurvänner som hjälper djur varje månad över hela världen.
Om du inte redan är månadsgivare, är vi är mycket tacksamma om du också vill vara med och skapa en djurvänligare värld: