Mjölkkor i Sverige
I Sverige finns ungefär 300 000 mjölkkor. Uppåt 100 000 av dem hålls bundna i en box, så att de har mycket begränsade möjligheter att röra på sig. De kan stå upp och lägga sig ned, men inte vända sig om eller gå. De övriga omkring 200 000 korna går i så kallad lösdrift. Det betyder att de kan gå runt i en ladugård. I dagsläget blir en ko i genomsnitt fem år gammal, innan hon tas ur produktionen och slaktas.
Mjölkkobesättningarna blir generellt sett större i Sverige. Det leder till att väldigt många kor kan hållas i samma ladugård. Att besättningarna blir större leder till ökad risk för att sjukdomar snabbt kan spridas mellan djuren. I Sverige finns ett beteskrav, som innebär att korna ska få vara ute på bete under minst 60–120 dagar per år, beroende på var i landet de befinner sig. Beteskravet gäller inte för tjurar och kalvar yngre än sex månader.
En svensk mjölkko föder i snitt en kalv om året. Kalven skiljs ofta från sin mamma direkt efter födseln och kan sättas i en ensambox i upp till åtta veckor. Att kalven skiljs från sin mamma på det här sättet kan leda till att den får beteendestörningar, som visar att den inte mår bra. Det kan handla om att den börjar suga på andra kalvar eller saker den har omkring sig.
World Animal Protection Sverige har publicerat rapporten Separation av kor och kalvar i mjölkindustrin:
Läs rapporten
Pågående kampanj
Vi anser att ko och kalv borde få vara tillsammans. Förutom att skapa mindre stress, finns många andra fördelar med att låta ko och kalv få vara med varandra. Samvaron kan bidra till att kalvarna får ett starkare immunförsvar mot sjukdomar, växer bättre och uppvisar färre beteendestörningar. Dessutom drabbas kor i mindre utsträckning av juverinflammationer om de blir diade av sina kalvar.
Ko och kalv bör med andra ord få vara tillsammans utifrån ett djurvälfärdsperspektiv. Och redan i dag finns det produktionssystem som visar att det går att kombinera kommersiell försäljning av mjölk med att kor och kalvar får umgås med varandra. Samtidigt pågår forskning, bland annat på Sveriges lantbruksuniversitet SLU, för mer kunskap.
I vår KOKO-kampanj kan du skriva under vår namnlista med krav på att ko och kalv ska få vara tillsammans längre.
Mer om kampanjen