Lejon i det vilda

Vi uppmanar Sydafrikas regering att avsluta handeln med lejonben

Nyheter

Vårt kontor i Afrika samarbetar med organisationerna Blood Lions och Lion Coalition för att få den sydafrikanska regeringen att förbjuda sin export av lejonben och avveckla den fruktansvärda lejonuppfödningen.

Det finns flera välfärdsproblem för de magnifika lejonen i fångenskap. Lejonungar tas ofta från sina mammor redan några dagar efter födseln och tvingas leva i trånga burar. Ofta sker inavel, de kan få svälta och blir de sjuka får se sällan vård.

Den sydafrikanska regeringen fastställde en årlig exportkvot på 800 skelett för 2018 och 2019. Sydafrikas äldsta djurskyddsorganisation, NSPCA, ogiltigförklarade antalet eftersom kvoterna var olagliga.

Som svar inrättade miljöministeriet en panel för att se över politik, lagstiftning och praxis för förvaltning, avel, jakt, handel och hantering av lejon, elefanter, noshörningar och leoparder.

Presenterar vårt ärende

Denna panel bjöd in oss till en utfrågning tillsammans med Dr Louise De Waal from Blood Lions. Vi presenterade de vetenskapliga bevis som de alltid har krävt.

Jag berättade för panelen att Afrika kan bli nästa epicentrum för en global pandemi om inget görs med Sydafrikas djuruppfödningsindustri. Som ordförande för Afrikanska unionen och undertecknare av The Animal Welfare Strategy for Africa  måste Sydafrika ta täten när det gäller att skydda djur, det afrikanska folket och världssamfundet genom att stoppa en industri som har potential att leda till en pandemi som coronaviruset., säger Edith Kabesiime, som är kampanjansvarig på vårt kontor i Afrika.

Vi har fått feedback om att våra argument mottogs positivt av panelmedlemmar och hoppas att detta kan vara avgörande.

Utmanar regeringen

Under lång tid har ministeriet utmanat dem som förespråkar en stängning av industrin och bett om vetenskapliga bevis på välfärds- och folkhälsoproblem.

Vi har samarbetat med Blood Lions för att sprida vetenskapliga artiklar om djurvälfärd och de sjukdomar som drabbar lejon i fångenskap och har potential att smitta människor.

Läs hela rapporten här. 

Lion at tourist attraction in South Africa - World Animal Protection

Se hela bilden

Afrika är världens största exportör av levande lejon i avelsanläggningar i fångenskap. Det beräknas att mellan 8 000 och 12 000 afrikanska lejon tynar bort i privata uppfödningsanläggningar i fångenskap, främst för att leverera ben till traditionell medicin. Samma anläggningar är direkt eller indirekt en del av aktiviteter som att klappa lejonungar, promenera med lejon och troféjakt.

Under de senaste tio åren har Sydafrika lagligt exporterat mer än 17 000 lejon (döda och levande) för sådana kommersiella ändamål.

Vilda djur - inte medicin

 

Läs mer..