Kycklingar i livsmedelsindustrin

Nya tragiska bevis - kamerabevakning behövs på slakterier

Nyheter

Det har gått mer än fyra månader sedan omfattande djurplågeri på svenska slakterier avslöjades i TV4 och SVT:s Uppdrag Granskning.

Vi startade en namninsamling och gensvaret var enormt. På några timmar skrev fler än 10 000 personer under uppropet, som vi riktade mot regeringen – med kravet att skyndsamt utreda obligatorisk kameraövervakning på samtliga av Sveriges slakterier.

Svaret uteblev. Vi väntar fortfarande på besked från regeringen i denna extremt viktiga fråga – för oss, för många svenskar och framförallt för de 110 miljoner djur som slaktas varje år på svenska slakterier.

Frågan har aktualiserats av Aftonbladets avslöjanden om allvarliga brister på Kronfågels slakteri, där kycklingar skållats levande. Därför har vi skickat ytterligare ett brev till landsbygdsminister Jennie Nilsson om frågan. 

Riksdagsstöd för kameraövervakning

Kameraövervakning är ett möjligt verktyg av många. En majoritet av riksdagspartierna svarar dessutom ja på vår fråga om de anser att frågan om kameraövervakning på slakterier bör utredas av regeringen.

"De senaste avslöjandena är tyvärr inte de första i sitt slag – det kommer regelbundna rapporter om ”avvikelser” på slakterierna. Vi anser att det behövs flera åtgärder för att stärka djurskyddet, inte minst under slakt. Något behöver hända nu och kameraövervakning är en konkret åtgärd som regeringen borde utreda omedelbart", säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Vill du skriva på vår namninsamling för att visa våra politiker att detta är en viktig fråga?

Skriv på namninsamlingen

Kycklingar i Sverige

Konsumtionen av fågelkött har mer än fördubblats i Sverige under de senaste 20 åren. Ekologiskt och ”free range” (kycklingar som får vistas utomhus) står för mindre än 1 %.

Dina val är viktiga och gör skillnad. Som konsument har du rätt att få veta hur djuren behandlats. Ställ frågor i affären och kräv svar. Fråga även hur de kan garantera att det de säger till dig är sant.

När du köper mindre men bättre kött, det vill säga från producenter med högre djurvälfärd, bidrar du till omställningen bort från intensiv, industrialiserad djurhållning. Idag finns även ett stort utbud av vegetariska alternativ, vilket är bra för både djuren och klimatet.

Läs mer..