Din guide till Sveriges djurparker

Tänk på djuren innan du besöker en djurpark på semestern

Nyheter

Djurengagerade influencern Therése Lindgren och vår expert Sandra Jönsson och skriver om djurparker i en debattartikel i Expressen. Nu när djurparkerna slår upp sina portar ber de dig tänka efter: Ska du välja ett alternativ till djurparker i år?

I slutet av förra året fick djurparker stor uppmärksamheten i media, efter många allvarliga händelser. Bara under förra året dödades en medarbetare av en antilop i Ölands djurpark under sommaren och strax före djur sköts fyra schimpanser ihjäl och en skottskadades i Furuviksparken i Gävle.

Djurparker är populära semestermål för barnfamiljer. Men den långa raden av oroväckande säkerhetsbrister gör att situationen i svenska djurparker måste granskas. Säkerhetsproblemen kan också kopplas ihop med djurens allmänna situation. Många vilda djur trivs inte när hamnar i en onaturlig miljö i djurparker.

Onaturlig miljö

Det är inte ovanligt att vilda djur i svenska djurparker befinner sig långt från sina naturliga livsmiljöer. De är inte anpassade för att leva i vårt kyliga, nordiska klimat. Tyvärr går ofta djurparksägarnas vilja att tjäna pengar före djurens välfärd och skyddsbehov. Och de komplexa behov som flera djurarter behöver kan vara närmast omöjliga för många djurparker att leva upp till.

I den ofta onaturliga djurparksmiljön låter dessutom många djurparker besökare komma onaturligt nära de vilda djuren. Det kan handla om att bli klappade eller vara med på selfies. Sådana här kontakter medför uppenbara risker för skador och sjukdomar – både för djur och människor. Att svenska djurparker inte sätter stopp för närkontakt med vilda djur bidrar dessutom till en olycklig global djursyn, som skapar och främjar liknande problem i andra länder.

Djurvänliga alternativ

Du kan använda din konsumentmakt på ett djurvänligt sätt. För djurens skull kan det vara en bra idé att besöka alternativ till djurparker. Många sådana möjligheter finns för hela familjen runt om i Sverige. Exempelvis 4H-gårdar, nationalparker och utflykter i den svenska naturen för att titta på djur i deras naturliga livsmiljöer utan att störa dem.

Om du ska besöka en djurpark rekommenderar vi att du läser djurparksguiden.se – vår sammanställning av djurens situation i olika svenska djurparker. Guiden hjälper dig att göra mer genomtänkta val och se på en djurpark utifrån djurens egna perspektiv.

Läs artikeln 

Var med och hjälp djuren

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurens lidande i Sverige och andra länder och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa akuta globala problem: klimathotet från djurindustrins utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, allvarlig smittspridning mellan djur och människor och risken för nya pandemier.

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. Tillsammans skapar vi en djurvänligare och hållbarare värld.

Hjälp djuren

Många vilda djur trivs inte när de hamnar i en onaturlig miljö i djurparker.

Läs mer..