Fantastiska lejon

Fantastiska djur – ståtliga lejon

Nyheter

Varför ska vi älska och skydda lejon? Utan lejon skulle vår värld vara en mycket tråkigare plats. Dessa vackra ikoniska djur, ofta beskrivna som ”djurens konung”, lyser som symboler för mod, rättvisa och skydd. De är också en så kallad nyckelart - otroliga jägare som gör ett fantastiskt jobb med att balansera ekosystem.

Lejon är det näst största stora kattdjuret efter tigrar och det finns två arter kvar i världen idag - det afrikanska  och det asiatiska. Den asiatiska lejonpopulationen är väldigt liten - det bor bara cirka 600 i eller runt nationalparken Gir i Gujarat, Indien. Afrikanska lejon finns i Afrika söder om Sahara och man tror att det finns färre än 30 000 kvar i det vilda.

Lejon i det vilda

Lejonets historia

En gång i tiden bodde lejon i hela Europa, Asien och Afrika. Forskare tror att afrikanska lejon, som vi känner till dem idag, har strövat runt östra och södra Afrikas savanner och gräsmarker i cirka 124 000 år. Men de har faktiskt en avlägsen förfader mycket äldre än så.

Tjugotvå miljoner år gamla fossiler av ett jätterovdjur, som liknar ett lejon och som är större än en isbjörn, hittades i Kenya. Detta enorma rovdjur var en del av en grupp djur som kallas hyaenodon: Afrikas första rovdjur.

Lejon i det vilda

Afrikanska lejon kan bli upp till tre meter långa från huvud till svans; de är tunga djur och väger cirka 150 till 250 kg. Hanar är tyngre än honor. Lejonmanen är också stor. Endast hanar har den som kan bli cirka 20 cm lång. Manen tros vara ett tecken på dominans som hjälper till att locka honor. Asiatiska lejon är mindre än afrikanska lejon; hanarna har mindre manar som visar öronen.

Kollektivboende

Afrikanska lejon lever vanligtvis i flock - grupper på i genomsnitt 10 till 15 djur. Dessa grupper består vanligtvis av besläktade honor, ungar och en hane eller en liten grupp äldre hanar som försvarar sin stolthet och parar sig med honorna.

En flocks territorium kan sträcka sig till flera hundra kvadratkilometer och omfatta områden med gräs, buskar och öppna skogsmarker. Flocken ryter ofta tillsammans för att markera sitt territorium. Till och med små ungar är med men de är för små för att ryta, så de jamar bara. Dessa ryt-sessioner kan pågå i upp till 90 sekunder.

 

Lejon i det vilda

Så blir de fler

Hanarna börjar fortplanta sig när de är ungefär fyra eller fem år gamla. Det är då de kan lämna sin ursprungliga flock, ta över en annan och föda upp ungar med lejoninnorna i den flocken. Det är inte ovanligt att lejonhanarna dödar alla ungar i den flock de försöker ta över,  för att undvika konkurrens senare. Vilda lejon lever upp i till 15–16 år.

Honorna får vanligtvis sin första kull med ungar när de är cirka fyra år gamla efter en graviditet på cirka 12 veckor. Mammorna föder sina ungar undangömt från resten av flocken och håller sina ungar gömda i sex veckor. De ansluter sig sedan till flocken igen. Nyfödda ungar är små, hjälplösa och helt beroende av sin mamma.

Vilka jagar?

Honorna gör det mesta av jakten från gryning till skymning, medan männen patrullerar territoriet och skyddar flocken. Stormar är den perfekta tiden för lejon att jaga, eftersom vind och buller gör det svårare för deras byte att se och höra dem komma. Lejon springer otroligt snabbt. De kan nå hastigheter på cirka 60 km i timmen på korta sträckor.

Honorna jagar ofta i lag. Precis som fotbollsspelare har de roller - vissa som forward och andra som mittfältare. Trots gott lagarbete och sin enorma styrka har lejon inte stor jaktframgång - den är mindre än 30 procent. 

Lejon i det vilda

Djur som antiloper, zebror och gnuer är vanligaste bytet. Lejon är också opportunister - de stjäl andra rovdjurs byten. De kan äta mycket - för hanar upp till 40 kg kött på en enda dag. I torra områden kan lejon gå flera dagar utan att dricka - de får det mesta av sin vätska från kött och växter.

Viktiga roller

Lejon är en nyckelart, det betyder att de har stor betydelse för andra arters överlevnad i ett ekosystem. De är viktiga rovdjur - de enda vilda djuren i Afrika som är tillräckligt stora för att ta ner stora växtätare som elefanter och giraffer. De dödar också mindre växtätare som bufflar, zebror och gnuer.

Om växtätande djur inte kontrolleras finns det mindre mat tillgängligt för alla djur - inklusive människor. Lejon hjälper till att hålla djurgrupper friska eftersom de vanligtvis dödar de sjukaste, svagaste och äldsta djuren.

Lejon löper stor risk för utrotning genom förlust av livsmiljöer, förlust av bytesarter och konflikt mellan människor och djur.

Lejon i det vilda

Gör världen bättre för lejon

Med din hjälp kommer vi att stoppa den grymhet som handeln med vilda djur för medicin och underhållning gör mot världens lejon. Med ditt stöd kan vi hålla dessa magnifika djur i det vilda där de hör hemma.

 

 

Läs mer..