Ny bok av Therese Lilliesköld

Ny bok hjälper dig att förstå hundar

Nyheter

”Många hundar som försökt berätta att de inte mår bra har behandlats felaktigt i tron att de försökt klättra på rangstegen”. Therese Lilliesköld, som är en av experterna vi anlitar, har precis kommit ut med sin tredje bok. Den recenseras av Siw Ågren.

"Boken är något så ovanligt som en personlig faktabok", skriver Siw Ågren på Hundkonsulten, som har över 30 års erfarenhet av arbete med hundar:

”Jag bara älskar den här boken! Räcker det som recension? Kanske inte – så jag ska förtydliga. Boken kan läsas av alla ”hundintresserade” – de som är fullständigt hundtokiga eller bara ”hundnyfikna”. De som haft hund länge, den som nyss skaffat valp eller kanske bara funderar på att inkludera en fyrfotad ”hundlig” familjemedlem.

Boken är något så ovanligt som en personlig faktabok. Den bjuder på vetenskapliga studier blandat med personliga upplevelser, erfarenheter och kunskap. Den är färgstark då vi får ta del av författarens egna hundar genom tiden men också hennes upplevelser med individer och hundflockar i flera andra miljöer, i olika delar av världen.

Författarens kärlek till och respekt för hundar genomströmmar hela boken i syfte att få läsaren att ta in, att hundindividen ska behandlas enligt sina egna förutsättningar för att må bäst. Författaren vill lära oss förstå hundens men också individens känslor och förmågor. Det kräver nog att vi kritiskt granskar etiska ställningstaganden men också egna tolkningar av våra fyrfotade familjemedlemmar.

Ny bok av Therese Lilliesköld

Boken Hund och människa emellan är skriven av Therese Lilliesköld

Trots att den är lättläst är min rekommendation att läsa lite i taget och begrunda det nyss lästa. Mycket manar till eftertanke. Där finns också många myter som slås hål på men även många sanningar som lyfts.

Några meningar som berör mig lite extra:

  • ”Många är de hundar som försökt berätta att de inte mår bra och därefter behandlats felaktigt i tron att de försökt ”klättra på rangstegen”
  • ”Med de så kallade svåra fallen av hund måste en ordentlig utredning göras som först omfattar hundens medicinska status, därefter dess psyke”
  • ”Visste du att ju mer du pratar med din hund, ju fler ord kommer den att förstå? Forskning visar att hunden främst lägger märke till vokaler i vårt språk medan människor reagerar tydligast på konsonanter”

Boken är full av intressanta berättelser, studier och resonemang. Men ”vågar” även vara öppet kritisk till bland annat:

  • olika typer av föreningar som tar hit och omplacerar utländska hundar till Sverige
  • kastrering som standardlösning
  • ”hundexperter” och träningstekniker

Oxytocin är ett hormon som ofta kallas ”må-bra-hormon”. Som författaren skriver har det en komplicerad samverkan och effekt på kroppen och mycket är inte kartlagt. Det utsöndras vid positiva och sociala interaktioner och lyfter vårt välmående och vår empatiska förmåga till en högre nivå. Efter att ha läst boken ”Hund och människa emellan” känns det som att jag är fullproppad med oxytocin för jag mår bra, så bra.

Författaren Therese Lilliesköld är biolog med inriktning etologi och med en Master i antrozoologi, ett tvärvetenskapligt ämnesområde som ser på relationen mellan djur och människor från flera olika synsätt. Antrozoologisk forskning kan i praktiken hjälpa oss tvåbenta att få bättre relationer med våra fyrfotade familjemedlemmar vilket bidrar till en bättre välfärd för alla.

Vem är då jag som gillar den här boken skarpt? Siw heter jag och jag har arbetat närmare ett halvsekel inom djurskydds- och djurrättsrörelsen. Jag startade och drev en omplaceringsverksamhet för hundar i landet i slutet på 70-talet och hjälpte hundar men också katter till nya hem. Jag är en tidig elev till hundpsykolog Anders Hallgren som också nämns i boken och jag har arbetat i cirka 30 år med bland annat hundutbildningar och så kallade hundproblem, professionellt.

Att driva en hundrelaterad verksamhet innebär framför allt att arbeta med mattar och hussar. Att ge dem redskap att förstå, stötta och utbilda sin hund att fungera i vårt samhälle samtidigt som hundens behov och beteenden inte får åsidosättas. Hundträning ska baseras på ömsesidigt förtroende, kunskap och vänskap. Förtroende skapar man genom att aldrig begära mer av hunden än den är mogen för och genom att skapa en god inlärningsmiljö. Den här boken visar på vikten av det.

Varför inte krypa upp i soffan med din fyrbenta vän och låt din ena hand smeka hunden och med den andra öppnar du boken och börjar läsa? Stanna upp och begrunda vad du nyss läst genom att rikta blicken mot din fyrbenta vän och njut av er relation.”

Skribent: Siw Ågren

Läs mer..