Fashion runway

Päls och skinn allt mer passé i modevärlden

Nyheter

Under de senaste fem åren har antalet välkända modeföretag som väljer djuretiska material skjutit i höjden. Här är åtta modeföretag som har åtagit sig att utesluta både päls och skinn från sina kollektioner.

Lina Dahl, kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är enormt glädjande att modeindustrin nu så tydligt tar ställning för djuren. Tillsammans kan vi påskynda den djurvänliga utvecklingen ännu mer, genom att skriva på namninsamlingen Fur Free Europe för att all pälsdjursuppfödning i EU ska förbjudas.”

Skriv på

Calvin Klein

 En föregångare för den nya djurvänliga trenden är Calvin Klein, som redan 1994 tog bort päls från sina kollektioner. Modejätten, som ägs av PVH som också äger Tommy Hilfiger, valde dessutom att ta avstånd från exotiska skinn 2020.

I ett uttalande på PVH:s webb beskrivs inriktningen så här:

"Vår Calvin Klein-verksamhet har alltid stått för djärva och progressiva ideal. Vi vill bygga ett företag med nolltolerans mot orättvisor, där mode inte har något att dölja.”

Chanel

Detta berömda franska modehus var ett av de första lyxmärkena som förbjöd exotiska skinn 2018, inklusive skinn från krokodiler, ödlor, ormar och stingrockor. Chanel bestämde sig också vid samma tid för att betrakta päls som ett oacceptabelt material.

Bruno Pavlovsky, Chanels modechef, talade 2018 om de kreativa möjligheter som uppstår av att välja djurvänliga textilier:

”Framtiden för avancerade produkter kommer att komma från kunskap om vad vår ateljé kan göra ... Vi gjorde det för att det låg i luften, men det är inte ett beslut som vi blivit påtvingade. Det är ett fritt val.”

Diane Von Furstenberg

År 2018 bestämde sig Diane Von Furstenberg (DVF) för att empati är viktigast. Företaget beslutade sig för att förbjuda användningen av päls, exotiska skinn, mohair- och angoraull i sina kollektioner.

Sandra Campos, DVF:s verkställande direktör förtydligade beslutet så här:

”Det är dags för oss att göra denna förändring och ta ansvar för att se till att vi inte bidrar till att döda djur för att de ska bli modeprodukter. Vi är fast beslutna att stödja övergången till en mer etisk och hållbar modeindustri genom att förse konsumenten med innovativa och sofistikerade alternativ.”

schimpans unge

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier, som ägs av det spanska företaget Puig, förbjöd päls 2018 och skinn från djur som ormar och krokodiler 2021. Jean Paul Gaultier, som gick i pension 2020, har själv sagt att modebranschens användning av päls är ”djupt beklaglig”.

Stella McCartney

Stella McCartney har varit medvetet fritt från päls, läder och exotiska skinn sedan starten 2001. Stella McCartney är själv vegetarian och hennes företags ambition att vara ansvarsfullt och hållbart stämmer väl överens med hennes värderingar när det gäller att ta hänsyn till djurens välfärd.

Hon har sagt:

"Äkta päls är verkligen ute. Att använda djurpäls är inte försvarbart, inte sexigt, inte modernt och inte coolt. Vår päls ser lyxig ut och känns lyxig och är helt djurfri."

Tommy Hilfiger

Företaget, som ägs av PVH, slutade att använda päls 2007 och förbjöd exotiska skinn 2020 – från krokodiler, alligatorer, ormar, ödlor, marina djur, känguruer, strutsar och emuer.

Företaget motiverade sin inställning på det här sättet:

"På Tommy Hilfiger tar vi alltid att miljö, mänskliga rättigheter, vår bransch och relaterade ämnen på största allvar, och därför har vi lovat att inte använda päls eller exotiska skinn i någon av våra kollektioner."

Victoria Beckham

Det engelska modehuset har varit pälsfritt sedan lanseringen 2008 och har inte använt exotiska skinn i sina kollektioner sedan 2019, varken från alligatorer, krokodiler, strutsar eller ormar.

Så här beskrevs den djurvänliga förändringen:

"Som företag har vi under en längre tid letat efter mer etiskt framställda produkter som har mindre miljöpåverkan. Vi är glada att kunna meddela att vi kommer att sluta använda exotiska skinn i alla framtida kollektioner från och med vår höst- och vinterkollektion 2019. Detta beslut återspeglar inte bara företagets inställning utan även våra kunders önskemål.

Vivienne Westwood

Som en pionjär inom punkmodet, har varumärket Vivienne Westwood har historiskt stått för att utmana de rådande samhällsnormerna. Beslutet att förbjuda päls togs 2007 efter diskussioner med djurvälfärdsorganisationen PETA om djurens lidande i pälsindustrin.

schimpans unge

Företaget har sedan dess också slutat att använda exotiska skinn i sina produkter. Vivienne Westwood var en av åtta brittiska designers som skrev ett brev till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och uppmanade honom att förbjuda pälsförsäljning.

Företagets djurvänliga policy förklaras så här:

"Vår pälsfria inställning styrs av övertygelser och förväntningar hos majoriteten av brittiska konsumenter, som avvisar djurpäls av etiska skäl. Vi är stolta över att stödja den växande pälsfria rörelsen. Vi vet att majoriteten av brittiska konsumenter vill ha modeartiklar utan päls."

Modeindustrin bidrar tyvärr fortfarande till att miljontals pälsdjur varje år föds upp i EU. En pälsfarm är en väldigt onaturlig miljö, där djuren utsätts för mycket lidande. Skriv på för ett Europa utan pälsfarmer.

Skriv på

Tillsammans kan vi påskynda den djurvänliga utvecklingen ännu mer, genom att skriva på namninsamlingen Fur Free Europe

Läs mer..