Tigerungar misshandlas och utnyttjas för att underhålla turister

Sett med egna ögon: Så plågas vilda djur

Nyheter

Upp emot en halv miljon vilda djur utnyttjas inom turistindustrin. Läs en ögonvittnesskildring från två av de anläggningar där elefanter, tigrar och orangutanger plågas i underhållningens namn.

Veterinären Jan Schmidt-Burbach är vår expert på vilda djur och är stationerad i Bangkok. Han undersöker ofta turistattraktioner där vilda djur underhåller besökarna. Då samlar han in information om djurens förhållanden, som vi kan använda i vår dialog med researrangörer.

Hittills har vi övertygat över 160 researrangörer om att sluta erbjuda elefantridning och elefantshower, och några har helt slutat erbjuda skadlig underhållning med vilda djur.

Med Jan på fältet

9.45. Den första anläggning jag besöker ligger i utkanten av Bangkok. Här erbjuds orangutangshower två gånger om dagen, sju dagar i veckan.

10.20. 12 påklädda orangutanger uppträder för åtminstone 400 åskådare medan det spelas öronbedövande hög musik. Orangutangerna har tränats till att agera som musikanter, kickboxare och hejaklacksledare. De drar ner byxorna och lyfter upp kjolarna. De tar också sina tränare mellan benen och gör grimaser, och det låter som om de sparkar och slår varandra.

Publiken skriker och skrattar. De är helt ovetande om den hårda träning och isolering som ligger bakom dessa uppträdanden.

1018277

10.45. Showen är slut. Jag besöker orangutangernas gyllene burar. Här finns ingenting som kan stimulera deras hjärnor eller ge dem möjlighet att bete sig naturligt. Deras förhållanden är upprörande eländiga.

11.30. Elefantshowen är ännu en sorglig affär. Ännu högre öronbedövande musik än förut spelas medan unga elefanter tvingas stå på bakbenen, snurra plastringar på snabeln, gå på lina och sparka fotboll.

När showen är slut myllrar publiken till elefanterna för att få ta en bild medan en elefant lyfter upp dem med snabeln. Därefter blir elefanterna ledda till sina små inhägnader. Jag ser en elefantunge, bara ett eller två år gammal - den står fastkedjad i golvet.

Jag vet att elefanterna har genomlidit hård och intensiv träning för att knäckas mentalt. Och det är helt onaturligt för dem att leva fastkedjade i små inhägnader. I naturen skulle de leva i familjegrupper och gå många kilometer om dagen.

1018316

12.15. Nära utgången passerar besökarna förbi ett par burar där det sitter fem tigerungar. Mot betalning kan folk ta en selfie, medan de matar en unge med en flaska. Ungarna lyfts upp i svansen eller nackskinnet och placeras i knät på besökarna. Det händer gång efter annan utan paus. Det är onaturligt och extremt stressande för tigerungar att tas från sin mamma när de är så små och tvingas till närkontakt med människor.

12.45. Jag är tillbaka i bilen och startar min tio mil långa biltur mot Chonburi, där jag ska besöka ännu en turistattraktion med tigrar och elefanter.

14.45. Det första jag ser är 26 tigrar, mindre än ett år gamla, som sitter i små burar. De lyfts in i och ut ur burarna så att folk kan ge dem flaskan och ta en selfie med dem. I ett annat rum står besökarna nära kanske 18 tigerungar i små, gyllene burar. Ungarna har varken vatten, leksaker eller klätterträd och flera av dem visar tydliga tecken på stress och rädsla.

1018312

16.00. Stånden med elefantridning är en sorglig syn. Fem elefanter står fastkedjade vid betonggolvet medan besökarna står i kö för att få en liten ridtur. De flesta av elefanterna står och vaggar från sida till sida – ett beteende som kan uppstå hos djur i fångenskap och är ett tydligt tecken på stress och vanvård.

16.45. Jag har sett tillräckligt. Tillbaka i bilen inser jag hur påverkad jag har blivit av det jag bevittnat. Jag är både arg och deprimerad. Men det är viktigt att dokumentera så att företag, regeringar och turister blir medvetna om djurens lidande. På så sätt kan jag vara med och stoppa utnyttjandet av vilda djur inom turismen.

Dr Jan examining a rescued elephant at a sanctuary.


Jan Schmidt-Burbach har också fina upplevelser i sitt arbete. Här undersöker han en av elefanterna som lever i BLES-reservatet, som vi stödjer i Thailand.

Hjälp att stoppa plågandet och utnyttjandet av vilda djur

Just nu har tigrarna i Thailand stort behov av vår hjälp. Företaget bakom det beryktade Tigertemplet, som stängdes av myndigheterna förra året, är på gång att bygga en ny anläggning. Det sker trots att Templet fortfarande utreds för illegal handel med vilda djur. Om de får tillstånd att öppna riskerar många nya tigrar att bli misshandlade och utnyttjade.

1018714


Det ökända Tigertemplet i Kanchanaburi, Thailand, höll åtminstone 147 tigrar i fångenskap innan myndigheterna konfiskerade dem.

Hjälp oss att stoppa det nya Tigertemplet, skriv under här >>

Ungarna lyfts upp i svansen eller nackskinnet och placeras i knät på besökarna. Det händer gång efter annan utan paus.

Läs mer..