Björn njuter av snön i det vilda

Framgångar för björnar under 2000-talet

Nyheter

Under de senaste 20 åren har vi uppnått flera viktiga framgångar i vårt björnarbete: djurvänliga björnreservat i Rumänien och Pakistan, stopp för björndans i Indien och tusentals björnar som befriats från gallindustrin i Sydostasien.

Vi vill tacka alla engagerade supportrar som bidragit till livsavgörande framgångar för så många björnar. Er hjälp är avgörande för World Animal Protections möjligheter att kunna arbeta för en djurvänligare värld.

Över 4 000 björnar befriade i Vietnam

Björngalla har länge använts inom traditionell medicin i Vietnam och andra länder i Sydostasien. Björnarna lever under fruktansvärda omständigheter i trånga burar, där de brutalt töms på sin galla. Vanligtvis tappas den från gallblåsan med ett metallrör, som körs in i björnens mage efter att den skurits upp.

Sedan 2005 är det olagligt att ha björnar i fångenskap för utvinning av galla i Vietnam, men björnägare fick samtidigt rätt att behålla björnar som ”sällskapsdjur”. Därför hålls björnar fortfarande i små burar och det finns en uppenbar risk att de fortsätter att utnyttjas för handel med björngalla, trots att handeln nu är olaglig.

World Animal Protection har sedan förbudet infördes mycket framgångsrikt bidragit till att befria björnar ur sina burar. Tillsammans med den vietnamesiska regeringen och vår lokala samarbetspartner Education for Nature Vietnam (ENV) är vi nu mycket nära målet att befria alla björnar. För 17 år sedan fanns omkring 4 300 björnar i gallindustrin och nu är bara cirka 260 kvar i fångenskap.

En af de unge bjørne i bjørnereservatet Libearty

Björnreservatet Libearty i Rumänien

Sedan 2005 har reservatet Libearty varit en rumänsk fristad för björnar, som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Där tas de om hand av vår samarbetsorganisation AMP. Verksamheten finansieras med stöd från bland andra World Animal Protection och genom att reservatet tar emot besökare, med utgångspunkt från att björnarna ska få utlopp för sina naturliga beteenden och inte störas.

De flesta björnarna i reservatet har räddats från grymma liv bakom galler som turistattraktioner. I Rumänien är det inte ovanligt att björnar hålls i burar på alla möjliga ställen där det finns turister – som restauranger, hotell och bensinstationer. De här grymheterna pågår trots att det är olagligt att ha björnar i privat fångenskap i Rumänien.

Andra kommer från djurparker, där de inte hade det bra. I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta under svåra förhållanden i små, slitna burar. De har inte möjlighet att bete sig naturligt i de deprimerande och stimulansfattiga miljöerna, som ofta mest består av betong och järngaller.

Björnreservatet Balkasar i Pakistan

I reservatet i Balkasar i Pakistan tar Bioresource Research Centre (BRC) sedan 2010 hand om björnar, med stöd från World Animal Protection. Reservatet är en fristad för björnar som tidigare utnyttjats för underhållning.

I Balkasar får björnarna bete sig som vilda björnar, så långt det är möjligt. Deras skador och den grymma behandling de utsatts för i fångenskap innebär att de inte kan återvända till ett liv i naturen. Här i reservatet får de ha sina egna revir och kan bygga och gå i ide. Nya björnar som tas emot får också tillräckligt mycket utrymme för att kunna markera sina egna revir och bete sig som de redan bofasta björnarna.

En del av björnarna i Balkasar har utnyttjats för en mycket grym pakistansk tradition som kallas björnhets, trots att den egentligen är olaglig. Björnarna tvingas in i ett fruktansvärt liv av stress och smärta, från det att de fångas i naturen som små ungar tills de dör eller befrias från sina plågoandar. För att björnarna ska få svårare att försvara sig mot hundar som hetsas mot dem, tas deras tänder och klor bort eller slipas ner.

Milla the bear was released into the enclosure at Balkasar at the end of 2011

Stopp för björndans i Indien

Den brutala dansunderhållningen med björnar stoppades 2013 i Indien, efter att vi och vår indiska samarbetspartner Wildlife Trust under många år arbetat för ett förbud med den indiska regeringen. Tillsammans utbildade vi mer än 400 indiska tjänstemän för att motverka att björnar fångas in i naturen för att användas för björndans.

Genom vårt utbildningsarbete informerade vi också allmänheten om vilket lidande björndans innebär för björnar och att utnyttjandet är ett allvarligt hot mot de vilda björnarna. Vi övertalade dessutom björnägare att lämna ifrån sig sina björnar, så att de i stället kunde få alternativa, djurvänliga sätt att försörja sig på. Från 2006 till 2012 överlämnade 51 björnägare sina björnar till oss och började i stället nya yrkeskarriärer, som exempelvis bönder och cykeltaxiförare.

Beslutet att stoppa björndans innebar att omkring 400 björnar befriades från sin fångenskap och i stället fick komma till djurvänliga reservat, som drevs av den indiska regeringen och organisationerna Wildlife SOS, International Animal Rescue och Free the Bears.

Avveckling av gallindustrin i Sydkorea

Nyligen har vi kunnat notera en jätteframgång för björnarna i Sydkorea. Senast den 1 januari 2026 ska den sista björnen ha befriats från sin bur i gallindustrin. När industrin var som störst för 20 år sedan hölls 1 400 björnar i fångenskap. I dag finns 360 björnar kvar. Att utvinna galla från levande björnar är olagligt, men däremot är det tillåtet att avliva en björn som är minst tio år för att använda gallblåsan för traditionell medicin.

Den sydkoreanska regeringen, inhemska djurvälfärds­organisationer och björnägarnas organisation Bear Farmers Association, har undertecknat ett avtal om att gallindustrin helt ska avvecklas i Sydkorea. Alla inblandade parter kommer dessutom att samarbeta för att ta hand om de kvarvarande björnarna, så att de behandlas väl i djurvänliga reservat.  

Avtalet sätter punkt för vårt 20 år långa kampanjarbete för björnarna i Sydkorea. Sedan 2003 har vi tillsammans med Green Korea United, som är en av parterna som nu har undertecknat avvecklingsavtalet, mycket framgångsrikt drivit på utvecklingen för att få ett slut på utnyttjandet av björnar i gallindustrin.

An Asiatic black bear used in the bear bile industry, pictured on a farm in South Korea

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vi är mycket tacksamma för ditt stöd i det här arbetet för djur, människor och hela planeten. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

Jag vill hjälpa djuren

Vi vill tacka alla engagerade supportrar som bidragit till livsavgörande framgångar för så många björnar.

Läs mer..