Flera medlemsstater i FN stödjer vår kampanj mot spöknät

Flera medlemsstater i FN stödjer vår kampanj mot spöknät

Nyheter

640 000 ton fiskeredskap förloras i havet varje år och orsakar lidande och död för hundratusentals djur.

På Världshavens dag möttes flera FN-medlemsstater och World Animal Protection på FN-högkvarteret i New York för att diskutera hur man kan skydda havet och de havslevande djuren från det växande hotet av borttappade eller kvarlämnade fiskeredskap – så kallade spöknät.

Eventet hade representanter från Sverige, Tonga, Australien, Fiji, Nya Zeeland, Palau, Thailand och Vanuatu. Inledningstalare var Tongas ambassadör Mahe’Uli’uli Sandhurst Tupouniu och svenska FN-ambassadören Per Thöresson. Huvudtalare var Sveriges vice statsminister Isabella Lövin.

“Plattformar för flera intressenter behövs för att hantera spöknäten på en global nivå och det krävs en bred uppslutning för att hantera problemet. GGGI är tveklöst ett initiativ som är värt att stödja,” sade Isabella Lövin.

seachange

GGGI - en global allians

GGGI (Global Ghost Gear Initiative) lanserades av oss 2015. Det är en allians för organisationer, internationella institutioner, fiskeindustrin, privata sektorn och myndigheter. Syftet är att få haven renare och säkrare genom att få fram ekonomiskt livskraftiga och hållbara lösningar på de globala problemen med spöknät.

Elizabeth Hogan, vår kampanjchef för Sea Change, diskuterade omfattningen av lidandet för djur och dödsfallen som kvarlämnade fiskenät medför och framstegen som GGGI gjort.

“Försiktiga beräkningar visar att 136 000 havslevande djur, inklusive valar, delfiner och sälar dör från spöknätsrelaterade skador varje år.”

Hon talade också om de varor som kan göras av återvunna fiskenät, som solglasögon, jeans och skateboards. “Materialet har ett stort ekonomiskt värde”.

Samlat ansvar för att skydda havet

Palaus ambassadör Dr. Caleb Otto poängterade att våra handlingar är avgörande för att förhindra att havets djur lider av detta. “Vi kan rädda djur genom att förespråka ett ändrat beteende hos människor.”

Vanuatus FN-ambassadör Odo Tevi uttalade vårt samlade ansvar för att skydda havet:

“Mänskligt liv kan inte bevaras med starkt förorenade hav som kommer att minska tillgången på fisk. Vi arbetar på en nationell havspolicy och samarbetar gärna med World Animal Protection. Det är ett gott exempel på innovativt partnerskap.”

Nya Zeelands ambassadör Carolyn Schwalger, berömde GGGI’s övergripande strategi.

”Som en önation är havet så viktigt för oss, havet är en mäktig granne. Vi uppskattar att GGGI handlar om att dela kunskaper och har ett inkluderande förhållningssätt,” sade hon.

Fijis ambassadör Luke Daunivalu betonade att fler samarbeten kommer att vara avgörande för att möta problemen med skräp i havet: ”Vi behöver utveckla samarbeten med civilsamhället, industrin och andra.”

Discarged fishing gear washed up on Kona Island beach, Hawaii

Mer plast än fisk i haven

En studie som Washington Post rapporterat om visar att år 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i världshaven. Isabella Lövin betonade behovet av omedelbar aktion för att lösa problemen.

“Tiden håller på att rinna ut men det finns fortfarande hopp. Det är fortfarande möjligt att rädda våra hav”, sade Isabella Lövin.

Här kan du läsa mer om GGGI och vår SeaChange-kampanj som ska rädda en miljon djur fram till 2018.

Stöd vårt arbete med att skydda havets djur - ge en gåva nu >>

“Tiden håller på att rinna ut men det finns fortfarande hopp. Det är fortfarande möjligt att rädda våra hav

Läs mer..