A caged civet cat at a \"Luwak\" coffee farm in Tampaksiring, Bali, Indonesia

Stor framgång i kampanjen för palmmårdar

Nyheter

Många palmmårdar har fått lida när de tillfångatagits från det vilda för att i stället stängas in i burar för att producera lyxkaffet Kopi Luwak.

Stora förbättringar har gjorts i standarden från Sustainable Agriculture Network (SAN) för att skydda vilda djur och Kopi Luwak som kommer från palmmårdar i bur har helt förbjudits. Det gäller samtliga certifierade farmer i Indonesien, landet som producerar mest Kopi Luwak. 

Det är Sustainable Agriculture Network (SAN), en sammanslutning av organisationer som stödjer hållbart jordbruk, som har förbjudit kaffetillverkning från palmmårdar i bur på sina indonesiska farmer. SAN är ansvarig för standarder som används av såväl Rainforest Alliance som andra samarbetsorganisationer över hela världen.

Kopi Luwak, även känt som “bajskaffe”, är gjort av kaffebönor som delvis ätits upp av palmmårdar. Djuren äter bara de bästa bönorna och efter att de delvis smälts i djurens mage plockas de upp ur avföringen och rengörs och rostas. Kaffet är en känd lyxvara i hela världen.

Kamp för förbättringar och certifiering

World Animal Protection har kämpat för förbättringarna under SAN:s samrådsprocess. Vi kommer också att arbeta för att de ska gälla hela världen genom att komma med i den globala standarden, som ska diskuteras under nästa år. Denna nyhet är en följd av att UTZ, den världsledande märkningsorganisationen för hållbar kaffetillverkning, beslutade att inte längre certifiera producenter som använder djur i bur i sin kaffeproduktion. Det beslutet togs efter diskussioner mellan UTZ och World Animal Protection. Nu när varken Rainforest Alliance eller UTZ kan märka Kopi Luwak från djur i bur kommer den grymma hanteringen att försvåras och kaffeproducenter får en morot att sköta sina affärer på ett mer djurvänligt och etiskt sätt.

World Animal Protections kampanjansvariga Elisabeth Tjärnström säger: 

"SAN:s förbud innebär att människor kan köpa Kopi Luwak som är märkt med Rainforest Alliance och UTZ och vara trygga med att det kaffet inte kommer från infångade och inburade djur.” 

Hon fortsätter: 

"Detta visar att kaffeindustrin tar problemet på allvar och agerar för att ta bort oacceptabelt djurplågeri. Vi kommer nu att fortsätta samarbeta med certifieringsorgan, företag och den indonesiska regeringen för att få hela industrin att stödja burfritt Kopi Luwak."

SAN:s chef för standardisering och policy, Oliver Bach, säger: "Dessa förändringar i standarder för SAN:s indonesiska kaffe- och kakaoframställning har förstärkt skyddet för vilda djur på SAN-märkta farmer. Nu är tillfångatagande och instängning av palmmårdar för kaffeproduktion helt förbjudet. SAN-certifierade farmer ska vara en frizon för vilda djur. Därför såg vi inspärrade djur som ett djurvälfärdsproblem som måste åtgärdas. SAN hoppas att detta medför att dessa djur får förbli i det vilda där de hör hemma."

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Förbudet innebär att människor kan köpa Kopi Luwak som är märkt med Rainforest Alliance och UTZ och vara trygga med att det kaffet inte kommer från infångade och inburade djur.

Läs mer..