Inte en enda elefant hade lyckliga ögon

"Inte en enda elefant hade lyckliga ögon"

Nyheter

Lina Dahl, som är kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, kom nyligen hem från en resa till Thailand. Här berättar hon om sina starka möten med elefanter i Ayutthaya Elephant Palace, som är en välkänd turistattraktion.

Det rasslande ljudet från de korta kedjorna. Vi får syn på elefanter som står uppradade och fastlåsta i samma avlånga järnrör. Alla vaggar fram och tillbaka i samma takt: höger, vänster, höger, vänster. Luften riktigt osar av stress. En av elefanterna står med sin snabel i munnen och tröstar sig själv – likt ett barn som ger sig själv tröst genom att suga på sin tumme.

”Jag trycker tårarna långt bort”

”Det är lågsäsong. Det innebär att många elefanter står uppställda rad efter rad och väntar på att behöva bära turister på sina känsliga ryggar. Det är en del turister där också, men med tanke på hur många elefanter som inte används till elefantridning just nu säger en hel del om hur många turister som brukar besöka Ayutthaya Elephant Palace under högsäsong.

Jag trycker tårarna långt bort, så att de som driver anläggningen inte ska se att jag inte är någon vanlig turist som är där för att låta mig underhållas av elefanternas lidande.

En elefantunge står bredvid en skylt som säger att turister kan betala för en bild tillsammans med den. Det kostar 50 baht, vilket motsvarar cirka 15 svenska kronor. Kostnaden för en elefantunge är mycket högre än vuxna elefanter, för att de är lättare att tämja och mer populära hos turister.

Jag tänker på priset som en elefantunge själv tvingas betala för att bli en slav inom turistindustrin och sedan fortsätt att bli utnyttjad under resten av sitt liv. Minnet av videoklipp där elefantungar ensamma kedjas fast, blir slagna och är utan mat och vatten i dagar för att brytas ner för att lyda, spelas upp i mitt huvud.”

Tragedi för elefanter och mahouter

”En av elefantskötarna, mahouterna, slår en elefant med all sin kraft med en så kallad elefantkrok framför ögonen på oss. Elefanten får ett brutalt slag bakom örat där det är som känsligast.

Det är viktigt att komma ihåg att det här livet inte bara är tragiskt för elefanterna, utan även för mahouterna som tvingas arbeta som elefantskötare. De är också slavar i industrin precis som elefanterna. 

De tvingas arbeta för låga löner på motsvarande cirka 1 500 kronor i månaden och till skillnad från en utbildad mahout har de inte skapat ett förtroendefullt band med elefanterna. Därför är mahouterna rädda för dem och det är bakgrunden till att de inte gärna släpper den vassa kroken ur händerna. 

Många av elefantskötarna som jobbar på dessa ställen dör faktiskt av olyckor med elefanterna – men det är det ingen som pratar högt om. Deras liv är lika lite värt som elefanternas. Både elefanter och mahouter är fast i en ond cirkel av utnyttjande.” 

Brutits ner brutalt

”Min förtvivlan är stor, för det är svårt att acceptera att elefantindustrin anses vara okej i så många människors ögon. Med vetskapen om att elefanter är känsliga varelser och att de kan lida av svår stress från tidig ålder för att de brutits ner brutalt för att lyda, är det också svårt att förstå varför människor kan tycka att det är underhållande med att elefanter utnyttjas.

Ett vilt djur är ju ett vilt djur – och det är mycket onaturligt för elefanter att ha närkontakt med människor. Om en elefant verkar tämjd tillsammans med mahouter och turister finns det oftast en mycket mörk baksida av brutala träningsmetoder.

En baksida som döljs av inbjudande reklam, som ska få människor att tro att elefanterna gärna utför onaturliga konster och bär turister på sina ryggar. Men den som tittar riktigt noga kan se sanningen i elefanternas ögon.

Inte en enda elefant hade lyckliga ögon. Jag såg bara sorgsna blickar från totalt nedbrutna varelser.”

Elefantvänliga reservat

Omkring 3 000 elefanter tvingas i dag leva onaturliga liv i fångenskap för att underhålla turister i Thailand. 

Stöd inte någon form av underhållning med elefanter eller andra vilda djur. Besök i stället platser där du kan möta elefanter på ett djurvänligt sätt. Här hittar du vår lista med elefantvänliga reservat:

Såhär reser du djurvänligt (worldanimalprotection.se)

 

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

”Det är dags att visa resultat och transparens i bevarandeprojekt”

Nyheter

Journalisten och opinionsbildaren Gurgin är engagerad i djurparksfrågan. Han höll ett kritiskt och uppskattat tal under World Animal Protections riksdagsseminarium om djurparker förra året. Här berättar han vad han tycker om SVT:s nya dokumentärserie ”Djurparkskriget”.

Regeringen vill att restauranger ursprungsmärker sitt kött

Nyheter

Restauranger och storhushåll ska ge konsumenter information om varifrån köttet de använder kommer. Att regeringen tar det här steget är något World Animal Protection länge efterfrågat.

Havet färgas rött av blod – Stora resebolag bidrar till brutal delfinjakt

Nyheter

Varje år jagas hundratals delfiner hänsynslöst i havet utanför den japanska staden Taiji. World Animal Protection och Action for Dolphins kan i en ny rapport avslöja att fem stora resebolag har kopplingar till den brutala jakten.