Journalisten och opinionsbildaren Gurgin är engagerad i djurparksfrågan. Han höll ett kritiskt och uppskattat tal under World Animal Protections riksdagsseminarium om djurparker förra året. Här berättar han vad han tycker om SVT:s nya dokumentärserie ”Djurparkskriget”.

”Det är dags att visa resultat och transparens i bevarandeprojekt”

Nyheter

Journalisten och opinionsbildaren Gurgin är engagerad i djurparksfrågan. Han höll ett kritiskt och uppskattat tal under World Animal Protections riksdagsseminarium om djurparker förra året. Här berättar han vad han tycker om SVT:s nya dokumentärserie ”Djurparkskriget”.

Gurgin, som precis som många andra, har förändrat sin syn på djurparker över tid. Han lärde sig älska djurparker som barn eftersom det fanns djur där, men började sakta tycka allt sämre om dem när han blev äldre. 

I veckan sände SVT andra och sista delen av dokumentärserien ”Djurparkskriget”, som kan ses här: https://www.svtplay.se/djurparkskriget

Vi frågade honom vad han tycker om serien:

Vad var bäst?

”Jag blir glad att den sänds i SVT som är en plattform som svenskar har högt förtroende för! Programmet var välproducerat och sakligt, och jag är glad att Vetenskapens Värld i SVT valde att sända detta, en produktion och plattform som svenskar har stort förtroende för.”

Vad gjorde dig mest illa berörd?

”Förutom de plågade djuren, som er organisation så ingående berättar om, så var det mest frustrerande att höra att de klassiska återkommande försvarsargumenten är oförändrade. Det hade varit ärligare om djurparkerna öppet deklarerade att de prioriterar kommersiella intressen framför djurens välfärd. Man får gratulera till fortsatta etiska och moraliska bottennoteringar samtidigt som de gör enorma vinster. Det finns inte längre ett ’hit men inte längre’ i denna fråga.”

Om vi förutsätter att djurparkerna finns kvar ett tag till, vilka reformer skulle du vilja se?

”Jag skulle vilja se en omställning av hela verksamheterna för att de ska bli välgörare, avveckla sin fängelseverksamhet och skapa en djupgående förändring där djurparkerna faktiskt prioriterar djurens välfärd över kommersiella intressen. Det är dags att visa resultat och transparens i bevarandeprojekt och att verkligen samarbeta med akademin för att granska deras arbete i linje med forskning.”

Du har fått en del respons från branschen efter att du talade på vårt riksdagsseminarium om djurparker förra året, kan du säga något om det?

”Jag bjöds in till en lunch av Parks and Resorts (ägare till bland annat Kolmårdens djurpark) för att de skulle få ta del av min kritik mer grundligt. Även om det var trevligt så var det symboliskt och ledde inte till några konkreta åtgärder.

Dessutom har flera djurvårdare kontaktat mig och tackat för min kritik eftersom de ser på vissa håll hur den svenska djurparksnormen fortfarande prioriterar karuseller och underhållning framför djurens välfärd. Det säger allt om djurparkssverige när de inte prioriterar djurens välmående.”

Vad är det viktigaste man kan göra just nu?

”Jag hamnade i en spontan diskussion med en djurparkschef häromdagen. Han sa att min linje att riva djurparker inte var realistisk. Det gjorde mig ledsen att jag och andra djurparkskritiker fortfarande inte har gjort oss förstådda. Jag tror att vi måste understryka att vi vill se en omställning av djurparkernas nuvarande grundläggande verksamhet och inte att vi vill se dem brinna till grunden.

Jag kanske lägger för mycket ansvar på oss och inte på budskapets mottagare, men jag vet inte var jag ska börja än med mina meningsvänner. Vi måste få dem att förstå att de kan tjäna pengar på att visa barnfamiljer hur fantastiskt det är att föda upp och släppa ut rödlistade insekter eller grodor eller andra arter – det är bevarande. Att anlägga ängsmark i varje vinkel och vrå i en djurpark – det är bevarande och fantastiskt.

Men att blanda våra närmsta släktingar – schimpanserna – på en pytteliten yta intill karuseller och konserter – det är att kommersiellt utnyttja vilda djur för biljettintäkter. Det här är fel. Vi behöver se till att de verkligen arbetar i enlighet med den artutrotning vi går igenom nu och låta dem få visa sig själva som hjältar samtidigt som det gynnar deras egna ekonomiska intressen.”

Foto: Alla bilder på sidan är tagna av Tom Svensson

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Regeringen vill att restauranger ursprungsmärker sitt kött

Nyheter

Restauranger och storhushåll ska ge konsumenter information om varifrån köttet de använder kommer. Att regeringen tar det här steget är något World Animal Protection länge efterfrågat.

Havet färgas rött av blod – Stora resebolag bidrar till brutal delfinjakt

Nyheter

Varje år jagas hundratals delfiner hänsynslöst i havet utanför den japanska staden Taiji. World Animal Protection och Action for Dolphins kan i en ny rapport avslöja att fem stora resebolag har kopplingar till den brutala jakten.

Två dömda för djurplågeri efter slakteri- skandalen 2021

Nyheter

Nu har domen kommit efter att Djurrättsalliansen med dolda kamera dokumenterade brutal misshandel av djur i ett slakteri i Skåne 2021. Två personer döms för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och böter på sammanlagt drygt 50 000 kronor.