Vi räddar och rehabiliterar skadade havsdjur

Vi ger nödvändiga resurser till föreningar som räddar havets djur, så att de kan fortsätta utbilda sig och rädda så många intrasslade djur som möjligt.

Räddar djur som fastnat i spöknät

Så länge som spöknät är ett problem i våra hav kommer havsdjur som sälar, valar, sköldpaddor och fåglar att trassla in sig. Några har tur och blir räddade, men sorgligt nog saknar många av föreningarna som räddar djuren pengar och resurser. Det begränsar hur många djur de kan rädda.

Tack vare våra generösa supportrar har vi kunnat hjälpa räddningsgrupper att skaffa den utbildning och utrustning de behöver för att kunna rädda så många intrasslade djur så säkert och effektivt som möjligt.

Marine Mammals of Maine

Marine Mammals of Maine (MMoME) räddar och hjälper fler än 300 sälar, sköldpaddor och valar varje år i södra och mellersta kustremsan av amerikanska delstaten Maine.

2015 hjälpte vi MMoME att köpa in utrustning till en ny rehabiliteringsanläggning och bidrog med ytterligare resurser så att de kan rädda djur året runt. MMoME är nu betydligt bättre rustade att rädda intrasslade djur och ge dem bästa möjliga vård och rehabilitering, så att de kan återvända till havet.

Den nya anläggningen används även som ett utbildningscenter för personal och ett lokalt nätverk av volontärer, som erbjuds en grundläggande utbildning om havslevande däggdjur, djurräddning och hur djuren bäst hanteras.

Globalt nätverk räddar intrasslade valar

Valar som trasslar in sig i fiskeutrustning är ett allvarligt problem jorden runt. Att rädda dessa stora, vilda och skadade djur kan vara både farligt och svårt.

Internationella valkommissionen (IWC) har samarbetat med internationella experter för att bygga upp ett nätverk av professionellt utbildade och utrustade volontärer, som ska rädda intrasslade valar.

Vi har stöttat detta nätverk genom att finansiera utbildningen av lokala team och personer som räddar valar i Ecuador, Tonga, Dominikanska Republiken, Mexiko och Kanada. Vi har också bidragit med utrustning till några av dessa team.

Om du hittar ett intrasslat djur, kontakta länsstyrelsen eller polisen som kan hjälpa dig vidare.

Images: World Animal Protection, Marine Animals of Maine, and David Burdick / Marine Photobank

04 mars 2019
Vi gör tummen upp för PADI, världens största organisation för fritidsdykare, som är hängiven medlem i vårt initiativ mot spöknät, GGGI (Global Ghost Gear Initiative). Nu inkluderar de information om hur dykarna kan hjälpa till att ta bort spöknät i sin avancerade dykarkurs.
20 september 2018
Vi firar att Internationella valfångstkommissionen (IWC) ska agera mot att valar trasslar in sig i och dödas av spöknät, alltså kvarlämnad och borttappad fiskeutrustning. Spöknät är bland de största hoten mot valar och andra havslevande djur.
14 september 2018
I maj besökte vi volontärdykare från den brittiska organisationen NARC (Neptune's Army of Rubbish Cleaners) för att se deras volontärdykare ta bort hummertinor och fiskeutrustning, som lämnats kvar eller tappats i havet längs Wales kust.
10 augusti 2018
Genom framgångsrikt lobbyarbete har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) förbundit sig att skydda havets djur genom att märka fiskenät. Detta historiska beslut innebär att djur kommer att skyddas i högre grad från att fastna i kvarlämnad eller tappad fiskeutrustning