Vårt björnreservat i Pakistan

I samarbete med den pakistanska organisationen BRC driver vi ett björnreservat i Balkasar.

Vi satte stopp för traditionen med dansbjörnar i Indien, Turkiet och Grekland och lät björnarna komma till reservat. I Pakistan fångas björnungar fortfarande in från naturen och tränas att dansa med brutala metoder.

Ett stort steg togs 2015 när Sindh, en av fyra provinser i Pakistan, förbjöd användningen av björnar för underhållning. Den lagen kom efter att vi i flera år kämpat för att få ett förbud i hela Pakistan mot att äga vilda björnar. Vi samarbetar med de pakistanska myndigheterna och vår samarbetsorganisation i landet, Biosource Research Centre (BRC).

Björnarna får ett nytt liv i vårt reservat

De björnar som tvingas vara dansbjörnar eller medverka i björnhets är skadade för livet och kan inte längre klara sig själva i naturen. Deras mat är ofta så dålig att de blir sjuka eller blinda av näringsbrist och många av dem har blivit av med både tänder och klor. 

Men de kan få ett gott liv i reservatet i Balkasar, som vi startade 2010 tillsammans med BRC. Här kan björnarna leva i trygghet i naturlig miljö. De kan klättra, svalka sig i vattnet och njuta av sin frihet, leka i det gröna gräset och äta blåbär och honung. 

Reservatet är hem åt drygt 50 björnar som tidigare utnyttjats för underhållning. Under 2018–19 planeras en utbyggnad av reservatet för att få plats med ytterligare 30–40 björnar.

”På Balkasar beter våra björnar sig som vilda björnar. Detta trots att deras skador och tidigare förfärliga behandling innebär att de aldrig kan återvända till det vilda. Vi ser till att de har revir och kan bygga och gå i ide. De nya björnarna behöver tillräckligt mycket utrymme för att kunna markera egna revir och bete sig likadant,” säger Fakhar Abbas, BRC:s grundare.

Fakhar har arbetat för BRC i över 20 år. Genom åren har han tvingats bevittna många hemska övergrepp mot björnarna. Men reservatet ger honom kraft att orka fortsätta.

”Det är otroligt upplyftande att se björnarna trivas i reservatet och leva ett gott liv utan rädsla och smärta – ett äkta björnliv. Det finns en bestämd plats i reservatet där jag gärna sitter och tittar på björnarna som leker och tumlar runt. När jag sitter där känner jag att jag befinner mig mitt i den fria naturen. Det ger mig ny kraft att se hur glada björnarna är.”

Björnar med särskilda behov

Några björnar på reservatet har lidit så svårt i sina tidigare liv att de är för svaga för att leva i huvudinhägnaden. Vi byggde därför en inhägnad där björnar med särskilda behov övervakas extra noggrant av Balkasarteamet.

”På grund av deras handikapp skulle det vara svårt för dem att flyttas till huvudinhägnaden. Där skulle de få konkurrera mot andra björnar om utrymme och mat. Det skulle bli väldigt stressande. Men i den här specialinhägnaden är de trygga och glada”, förklarar Madeeha Manzoor, som är zoolog på BRC.

”De behöver inte oroa sig för att större björnar i huvudinhägnaden kan ta maten ifrån dem. Det är sorgligt att veta att om vi inte hade räddat dem hade de fått fortsätta slåss i ringen trots sina handikapp. Sådant lidande är otroligt”, avslutar Madeeha.

Kampen upphör inte förrän sista björnen är räddad

”Mitt mål är att det inte längre ska hållas björnar i fångenskap i Pakistan – och jag hoppas och tror att vi är nära målet. Det blir svårare och svårare att arrangera björnhets och jag inte bärga mig tills dagen är kommen då vi kan berätta för hela världen att vi äntligen har satt stopp för denna grymma tradition,” säger Fakhar Abbas med benhård övertygelse.

Hans kamp upphör inte förrän den sista björnen är räddad.

Vill du vara med och stödja vårt arbete för att befria björnar och ge dem ett nytt liv i reservatet? 

Ge en gåva idag

De björnar som tvingas vara dansbjörnar eller medverka i björnhets är skadade för livet och kan inte längre klara sig själva i naturen
10 oktober 2018
I augusti anlände fem björnungar, bara runt ett halvår gamla, till björnreservatet som vi finansierar i Pakistan. De hade infångats av tjuvskyttar som ville sälja dem som dansbjörnar – men lyckligtvis kunde de räddas
19 september 2018
I mer än 20 år har vi arbetat för att skydda björnar som utnyttjas brutalt för underhållning. Vi har satt stopp för traditionen med dansbjörnar i Indien, Turkiet och Grekland – men i Pakistan tvingas björnarna fortsätta dansa
11 juli 2018
För några veckor sedan fördes en liten fyra månader gammal björnhona till det rumänska reservatet efter att den hittats ensam i en skog nära Brasov
15 juni 2018
Den sista dansbjörnen i Nepal har fått tillbringa fyra hemska månader i en undermålig djurpark i Nepal. Nu kommer den äntligen att släppas fri och transporteras till ett reservat i Indien som specialiserat sig på läppbjörnar.
26 maj 2018
Det är ett tungt och långsiktigt arbete att rädda de björnar som använts som dansbjörnar och i björnhets – men ibland får vi uppleva flera framgångar på en gång. I april i år lyckades vi rädda hela fem björnar
09 maj 2018
Efter att ha tillbringat 20 år i en betongbur har Anca nu äntligen fått gräs under tassarna. Vår lokala samarbetsorganisation har räddat björnen och tagit med henne till reservatet som vi finansierar i Zarnesti, Rumänien.