Trashtag - en aktivitet som räddar havens djur

Visste du att 80 % av skräpet i havet kommer från land? 

Därför vill tipsa om en rolig aktivitet som du kan göra och samtidigt rädda havens djur. Du har säkert redan hört talas om initiativet #trashtag - när människor plockar skräp och städar ett område. Det kan vara en strand nära ditt hem eller en skogsglänta, park eller bredvid en väg.

Det är vanligt att man tar ett foto innan man börjar och sen ett foto när man har städat för att visa hur stor skillnad det blir. Men det räcker också med bara fotot på resultatet. Det viktiga är att vi hjälps åt att få bort skräpet så att det inte hamnar i havet och skadar djuren där.   

Gör så här: 

  • Fota din “före”-bild om du vill 
  • Samla skräp 
  • Fota din “efter”-bild 
  • Sopsortera skräpet innan du slänger det 
  • Dela din bild i dina egna kanaler (tänk på att dela det offentligt) eller skicka den till oss så delar vi den 
  • Tagga inlägget med #trashtag och #worldanimalprotectionsverige 
  • Ge vidare påsen till en vän om du vill eller sopsortera den 

Vill du ha en påse?  

Vi har 21 stycken bra, fina och stora påsar som vi skickar till de som hör av sig först och som bor i Sverige. Skicka ett mail till info@worldanimalprotection.se med namn och fullständig adress om du vill ha chans att få en påse. Först till kvarn gäller.

Tillsammans kan vi få bort skräp från naturen så att det inte blåser ner i haven och skadar djurlivet där. 

Uppdatering: På grund av högt tryck har vi slut på påsar. Men låt detta inte hindra er från att gå med i initiativet och kom ihåg att tagga oss. Tack för ert engagemnag!

Plast i havet

Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar, oidentifierbara plastföremål och engångspåsar. Plast är ett material som håller väldigt länge men som ändå används till engångsartiklar.

Det vi använder en kort stund under en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet. Så myclet som 5-13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar och eftersom ingen har ansvar att städa haven ökar mängderna för varje år som går. Skräp motsvarande fem fulla badkar spolas i land på Bohuskusten varje timme.

Stoppa spöknät i världshaven

Varje år dör miljoner havsdjur av nät eller annan fiskeutrustning som lämnats eller tappats i världens hav – så kallade spöknät. Fiskeindustrin tappar eller lämnar varje år 640 000 ton utrustning i havet. Illegalt fiske förvärrar också problemet med spöknät, då båtar som fiskar illegalt oftare dumpar fiskenät för att undvika att upptäckas.

Spöknät är ett globalt problem som kan stoppas genom ett internationellt samarbete med regeringar, fiskeindustrin och organisationer.  De många näten och fiskeredskapen som flyter runt i världshaven är rena dödsfällorna. Djur som valar, sälar, sköldpaddor och fåglar fastnar i näten. Över 100 000 djur årligen dödas eller skadas allvarligt i kampen för att komma loss.

Ett högt pris – inte bara för havslevande djur

Havets invånare är inte de enda som betalar ett högt pris för det flytande skräpet. Fiskerinäringen får varje år betala miljoner för att ta bort nät som har fastnat i båtpropellrar, och den övergivna utrustningen spolas i land på kuster och orsakar nedskräpning som skadar djur även på land. 

Illegalt och oreglerat fiske påverkar också samhällens arbete för att bevara och hushålla med fisket och kan drabba livsmedelsförsörjningen över hela jorden. Genom vår kampanj Sea Change arbetar vi på olika sätt för att skydda havets djur: 

Sea Change