Tillsammans med TUI Care Foundation ger vi 1 500 elefanter i södra Asien en bättre framtid

07/07/2017

Vårt samarbete kommer att bidra till att skydda asiatiska elefanter i turistindustrin. TUI Care Foundation grundades av TUI, som är världens största reseföretag. Dess beslut att hjälpa elefanter är bevis på att turistindustrin ställer sig bakom välfärden för vilda djur.

“Turism kan bli en drivkraft för förändring och vi är stolta att samarbeta med World Animal Protection för att stödja en elefantvänlig framtid i södra Asien.” - TUI Care Foundations ordförande Thomas Ellerbeck

Elefantridning och -shower är oundvikligen plågsamma och stressande för djuren. Sorgligt nog fortsätter många turister att besöka attraktioner som utnyttjar djuren på detta sätt. 

Just nu lider över 3 000 elefanter som turistunderhållning i Asien.

Genom vår kampanj Wildlife.Not entertainers arbetar vi oförtröttligt för att utbilda och informera turister, för att få dem att göra bättre val för de vilda djuren när de är på semester. 

Turister rider på en elefant på en anläggning med dålig välfärd i Thailand

Vårt samarbete med TUI Care Foundation kommer att stärka det arbetet ytterligare och skyddar upp till 1 500 elefanter fram till år 2020.

Stiftelsen ska finansiera viktiga projekt som stöttar djurvänligare elefantanläggningar, som riktiga reservat.

Samarbetet kommer också göra att vår röst för elefanterna når många fler människor och inspirerar dem att skydda vilda djur, hellre än utnyttja dem.

Marknadsför elefantvänliga anläggningar

Det finns för närvarande bara ett fåtal anläggningar i Asien med högre välfärd för sina elefanter. Med TUI Care Foundation kommer vi att stötta dessa anläggningar, så att turister kan se elefanter utan att skada dem.

Vi arbetar nära reseindustrin och med makthavare för att definiera minimikraven för djurvälfärd i dessa anläggningar och ge erkännande åt dem som på allvar ger elefanterna högre välfärd.

Projektet syftar till att öka turisternas efterfrågan på elefantvänliga attraktioner snarare än de med djurplågeri. Det kommer också att finnas resurser för att hjälpa existerande attraktioner med dålig djurvälfärd att bli bättre.

Även om vi fokuserar främst på Thailand, som är landet med flest elefanter i fångenskap, kommer projektet också arbeta i Laos, Kambodja, Nepal, Indien och Sri Lanka.  

Större stöd åt elefanterna

Det här är inte första gången som TUI tar ställning mot att elefanter plågas i turistbranschen.

Under 2010 blev nederländska TUI den första researrangören att stoppa all försäljning och marknadsföring av elefantridning och -shower.

Sedan 2015 har vi inspirerat över 160 reseföretag att göra detsamma.

TUI Care Foundations ordförande Thomas Ellerbeck säger: “I turistbranschen har vi sett många positiva förändringar som skyddar elefanter, liksom ett växande intresse från resenärerna för att få veta mer. Turism kan bli en drivkraft för förändring och vi är stolta att samarbeta med World Animal Protection för att stödja en elefantvänlig framtid i södra Asien.”

Vår globala ledare Steve McIvor säger: “Alternativ till elefantridning finns att tillgå och allmänhetens efterfrågan på elefantridning ändras långsamt, men mycket arbete återstår. Många turister ser elefanter som höjdpunkten på sin resa. Men denna önskan kommer sig ofta av en brist på kunskap om att djurplågeri finns med i bilden. Så snart som de blir medvetna om lidandet bakom elefantridning och -shower försvinner snabbt deras entusiasm.”

I går lanserade vi ett nytt sätt att hjälpa elefanter som lider för att roa turister, läs mer här >>

Björnfamilj räddad i Rumänien

En hunbjørn og hendes tre unger er bragt til bjørnereservatet, vi finansierer i Rumænien

En ung björnhona och hennes två ungar ställde till oreda i en rumänsk by med sina räder. Nu har de fått ett nytt liv i det skyddade björnreservatet som vi...