Nytt förbud mot att sälja hundkött på Yulin-festivalen

18 maj 2017

Den omstridda hundköttsfestivalen i Yulin i Kina har infört ett tillfälligt förbud mot att sälja hundkött.

Myndigheterna i Yulin har infört förbud mot försäljning av hundkött efter massivt tryck från djurskyddsorganisationer runt om i världen, som har fördömt och kritiserat festivalen sedan starten 2010.

Förbudet innebär att det är olagligt för restauranger men även på gatan och marknader att sälja hundkött på årets festival, som hålls 21-30 juni. Myndigheterna kommer att genomdriva förbudet med böter på upp till 100 000 yuan (närmare 130 000 kronor) eller fängelse.

Växande motstånd mot hundkött

Även om förbudet är tillfälligt, är det vår förhoppning att detta är ett första steg mot ett permanent stopp för att hundar plågas för sitt kött i Kina.

"Vi välkomnar Kinas förbud mot försäljning av hundkött på den ökända hundköttsfestivalen i Yulin. Under många år har det funnits ett växande motstånd i Kina och i hela världen, och det har inte gått obemärkt förbi", säger Roger Pettersson, generalsekreterare.

Han fortsätter: "Hundarna i Yulin utsätts för grym behandling. De tvingas genomlida obeskrivlig ångest och lidande. De sista dagarna i sitt liv tillbringar de i burar där de kan se andra hundar som flås levande, medan de väntar i fruktan på samma behandling."


Bilden är från Sydkorea, där hundar också plågas för deras kötts skull.

Skrupelfri festival

Yulins hundköttsfestival startade 2010, och de lokala hundslaktarna marknadsför festivalen som en "lokal tradition" för att främja hundkött i Kina.

Varje år flås tiotusentals hundar levande, slaktas brutalt och äts upp på festivalen. Hundarna är gatuhundar som fångats men även husdjur, som samvetslöst stulits och sålts på festivalen.

Även om hundar fortfarande anses vara en delikatess på flera platser i Kina, ökar motståndet mot hundkött - delvis eftersom fler och fler kineser har hundar som husdjur. Så det finns hopp om att det tillfälliga förbudet kommer att vara början på slutet för försäljning av hundkött.

"Vi hoppas att denna grymma metod nu blir historia i Kina och andra länder runt om i världen", säger Roger.

Tio miljoner hundar per år dödas brutalt varje år

Vi välkomnar förbudet i Yulin men uppmanar samtidigt regeringar och myndigheter runt om i världen att stoppa avlivningen av de 10 miljoner hundar som dödas varje år. Det sker ofta med brutala metoder, bland annat av rädsla för spridning av rabies.

Vi arbetar med regeringar och myndigheter i många länder runt om i världen - inklusive Sierra Leone och Filippinerna - att vaccinera hundar mot rabies, något som skyddar både hundar och människor. Förra året nådde vi över en miljon rabiesvaccinationer av hundar

Läs mer om vårt arbete för att hjälpa hundar >>

Varje år flås tiotusentals hundar levande, slaktas brutalt och äts upp på festivalen. Hundarna är gatuhundar som fångats men även husdjur, som samvetslöst stulits och sålts på festivalen.

Berätta för världen: