Hemlösa hundar i Sydostasien – en volontär berättar

Hemlösa hundar i Sydostasien – en volontär berättar

Nyheter

Annelie Vårhammar är utbildad djurvårdare och biolog och har arbetat som volontär hos oss. Hon har ett stort engagemang för hundar. Här berättar Annelie om möten med hemlösa hundar i Sydostasien och hur du kan vara en hundvänlig turist.

Här i Sverige ses hundar som en familjemedlem som älskas och hedras som människans bästa vän. Under min långresa i Sydostasien fick jag dock uppleva ett annat synsätt på hundar.

Resan började på Bali. Jag och min pojkvän skulle spendera två veckor med att passa ett hus och två hundar. Hundarna var två syskon och före detta gatuhundar som den kanadensiska husägaren adopterat från en lokal hundräddningsorganisation, och det märktes direkt att hundarna inte var som de kärvänliga rashundarna jag skött om och mött i Sverige. De var extremt självständiga, spenderade största delen av dagen och natten utomhus i den stora inhägnade trädgården, och som ett minne av sitt förflutna var båda mycket smala till följd av en ihärdig blodsjukdom.

img_5574

Enorma kontraster på Bali

Att Bali och andra länder i Sydostasien har problem med många hemlösa hundar var ingen nyhet för mig. Däremot var kontrasten enorm mellan att sköta om två älskade och omhändertagna hundar medan vi såg mängder med hundar stryka runt på de smutsiga, skräpfyllda gatorna. Vi såg haltande hundar som jagades bort av lokalbefolkningen om de kom för nära, små valpar med sår och vuxna tikar med fyllda juver – antagligen med en kull valpar gömda i något buskage i närheten.

Och jag glömmer aldrig när vi gick längst stranden på vår andra dag och såg ett vitt hundkranium flyta längst vattenkanten. Lite senare under vår resa fick jag även lära mig att ritualer med djuroffer såsom hundar är en vanlig och vördad tradition inom den balinesisk hinduistiska tron.

dsc_0024

Dessutom var det knappt ett år sedan nu som mediaskriverier uppdagade den dolda och smutsiga hundkötthandeln som pågår på ön. Det råder ingen tvekan om att det balinesiska folket har en helt annan syn på hundar än vad vi i väst har.

Långsam förbättring

Det verkar dock som att situationen sakta ändras. I takt med att turism till Bali har ökat har initiativ från både internationella och lokala organisationer som Bali Animal Welfare Association (BAWA) jobbat hårt med att förändra synen på hundar hos Balis befolkning – från skadedjur till husdjur. Resultatet av detta kunde vi redan bevittna genom att många av de små, privatägda butikerna längs turistgatorna hade sina egna hundar – ofta små, söta och fluffiga rasrena hundar – vid entréerna. De såg mycket välskötta ut, möjligtvis för att locka in turister.

dsc_1032_0

Vi besökte även ett lokalt BAWA-kontor och fick veta att man kan hjälpa till som volontär med dagliga hundmatningar samt med att fånga in skadade hundar som tas till veterinär för att sedan rehabiliteras och förhoppningsvis adopteras till ett nytt kärleksfullt hem.

Hundar i Thailand

Senare under vår resa spenderade vi några veckor i norra Thailand. Här är problemet med gatuhundar lika stort, men jag upplevde en helt annan känsla kring attityden mot hundar. Även om vi dagligen såg hundar som strök runt bland gatorna med sår, haltande ben och skador, kunde vi till exempel se en gammal kvinna som dagligen gav kokt ris och köttrester till en handfull hundar som verkade bo på hennes gata. Eller en ung pojke som stannade med sin cykel för att ge en gatuhund en bit av maten han höll i sin hand.

dsc_1913

Kanske är det den buddhistiska tron som skapar skillnaden. I alla fall verkar den spela en stor roll när det gäller till exempel sterilisering då tron på karma skapar en rädsla för att hundägaren själv inte skall kunna reproducera sig. Resultatet är att många väljer att överge sina hundar istället när de blir dräktiga eller får en kull med valpar i exempelvis buddhistiska tempel där de blir en börda för de boende munkarna. Samtidigt ses hundar av många thailändare som lägre stående djur, som därför ofta får motta mycket våld och trakasserier.

Dedikerade djurskyddsorganisationer

Tack vare internationellt djurskyddsarbete finns det dock, även i Thailand, många dedikerade djurräddningsorganisationer. Till exempel Care For Dogs, som är verksamma i staden Chiang Mai som vi besökte. Likt BAWA jobbar de med adoption och att rädda skadade djur, men även mycket med utbildning i skolor och mindre samhällen kring sterilisering och hur man sköter om en hund på rätt sätt.

1011488

Hunden White blev omhändertagen av organisationen BAWA i väntan på ett hem.

Behovet efter volontärer på Care For Dogs hundhem är stort och oavsett om du är kortvarig eller långvarig turist i Thailand är hjälp med att till exempel promenera, bada eller socialisera hundarna mycket uppskattat och gör stor skillnad.

Turister kan göra skillnad

Jag hoppas att mina minnen från hundarna i Sydostasien kan beröra och skapa ett engagemang till att själv hjälpa till. Som turist finns det massor att göra:

  • Volontärarbeta på någon av de lokala organisationerna
  • Säg till om du ser en hund som är skadad eller far illa
  • Hjälp till med pengar till värdefull medicin och mat till hundhemmen
  • Adoptera och ge ett nytt, kärleksfullt hem till en gatuhund



Läs mer om vårt arbete för hundar