Även kycklingar i industriell uppfödning vill leka

Även kycklingar i industriell uppfödning vill leka

Nyheter

Trots att slaktkycklingar i industriell uppfödning tvingas uthärda intensiv stress i trängsel och får stora hälsoproblem genom alltför snabb tillväxt har de ändå kvar lusten att leka. Deras försök till att busa, springa, hoppa och flaxa med vingarna spelades in av norska forskare.

Forskarna observerade fåglarna under mer än fyra månaders tid för att se hur välfärden för slaktkycklingar kan mätas och förbättras. De hann med 15 olika uppfödningsfarmar i storleken 9 000 – 34 000 fåglar. Fåglarna undersöktes systematiskt.

Dr Ruth Newberry, professor i etologi (djurs beteende) på Norges miljö- och naturvetenskapliga universitet har studerat kycklingar och deras beteende i över 30 år. 

Vi upptäckte bland annat att kycklingen kunde hitta ett föremål i lagom storlek på golvet - i naturen oftast en mask eller larv – och plocka upp den och ”maskspringa”.  När den gör det uppmuntras andra kycklingar att jaga den, berättar Dr Ruth Newberry.

32 day old broiler (meat) chickens in a commercial indoor system. Credit: World Animal Protection

I trånga utrymmen saknar kycklingarna plats för lek.

Forskarna tyckte att det mest intressanta var det som hände efter att de varit hos fåglarna.

När du går och tittar rakt fram ser du fåglar som flyttar på sig och en del skulle tolka det som ett tecken på att kycklingarna är rädda för människor. Men hur många kollar vad som händer bakom ryggen? Vi såg en hel del lekfullt beteende i utrymmet som blev ledigt där vi precis gått, säger Ruth Newberry.

Över sju miljarder slaktkycklingar föds upp årligen i EU - de flesta industriellt. Det är extra svårt att mäta kycklingars hälsa och välfärd eftersom det är så många djur som föds upp tillsammans. Flockar på fler än 10 000 fåglar kan hållas i en byggnad, där varje fågel får en yta liten som ett A4-papper att vistas på. Ytan blir trängre allteftersom fåglarna växer.

Ända fram tills helt nyligen har forskningen fokuserat på att mäta och minska problem som dödlighet, benproblem och hudbesvär. Men genom att mäta lek visas de positiva effekterna av förbättrad miljö, som större utrymme, förklarar hon.

Forskarna upptäckte att fåglarna bara kan leka när det finns utrymme. Leken har en positiv effekt på kycklingarnas välfärd eftersom de då blir fysiskt aktiva.

Vi såg också sidoeffekten att med mer utrymme minskade dödligheten och benbesvären,  avslutar Ruth Newberry.

1022385_0

Kycklingexperten Dr Ruth Newberry har studerat kycklingar och deras beteende i över 30 år.

Tillsammans kan vi få bort burar från Europa

Gå med och skriv under EU-medborgarinitiativet "End the cage age" (namninsamling) som kräver att Europa förbjuder burhållning av lantbruksdjur. Om vi blir en miljon människor som enas kan vi få en framtid med ett EU utan burar. Tillsammans kan vi driva denna fråga. I nästa steg kan du skriva under namnlistan. 

Forskarna upptäckte att fåglarna bara kan leka när det finns utrymme. Leken har en positiv effekt på kycklingarnas välfärd eftersom de då blir fysiskt aktiva.

Läs mer..