Bli en del av lösningen

Runt om i världen lider just nu tusentals elefanter inom turism. Men det behöver inte vara så. Du har kraften att förändra livet för elefanterna.

Den bästa platsen att se elefanter är i det vilda. Men om du ska besöka en elefantanläggning, se då till att den tillåter elefanter att vara elefanter och informerar besökare om deras behov.

Dela dina upplevelser och lämna betyg på sajter som till exempel TripAdvisor och var en del av utvecklingen om att skapa en bättre framtid för elefanterna.

 

Vad kallas det?

En anläggning kan kalla sig själv reservat, räddningscenter eller till och med fristad men förvänta dig inte att det betyder högre välfärd. Undersök innan du bokar och använd vår guide nedan för att undvika att bli vilseledd.

Vill du boka med en gång?

Ta en titt på vår elefantvänliga lista gällande anläggningar i Thailand, Colombia och Nepal.

Thailand:

ChangChillBoon Lott's Elephant Sanctuary, Burm and Emily's Elephant SanctuaryElephant Valley ThailandElephant Nature ParkFollowing GiantsGlobal Vision InternationalMahouts Elephant, FoundationPhuket Elephant SanctuarySamboon LegacyTree Top Elephant Reserve Phuket 

Cambodia:

Elephant Valley Project

Nepal:

Tiger Tops Tharu lodge
 

Mer information (på engelska) 

Är det tillåtet att röra en elefant?

Woman touching an elephant

Besök bara anläggningar där du kan se men inte röra

Elefanter är vilda djur som hör hemma i det vilda. Om en anläggning tillåter dig att komma tillräckligt nära för att bada dem eller röra vid dem beror det på att de har blivit tränade med grymma metoder.

Om elefanten på en anläggning inte har möjlighet att röra sig fritt eller bete sig naturligt är den anläggningen inget för dig.

Elefanter i det vilda spenderar sina dagar med att vandra långa sträckor, beta och socialisera med andra elefanter – inte vara instängda i små utrymmen eller tvingas uppträda.

Beter sig elefanten naturligt?

Elephants performing

De kanske är söta men om du kan se eller röra en elefantunge – speciellt utan dess mamma –  är anläggningen inte elefantvänlig.

Elefantungar är turistmagneter men äkta elefantvänliga anläggningar ska inte tillåta uppfödning. Du ska inte se unga elefanter förutom föräldralösa som har blivit räddade från det vilda.

Håll dig uppdaterad

Skicka

Indicates required field

Vi hanterar och skyddar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i integritetspolicyn

9 + 8 =
Lös det här enkla matteproblemet och ange svaret. Till exempel för 1+3, ange 4.

Är elefanterna och människorna säkra?

Elefanter ska alltid behandlas med vänlighet och respekt och krokar ska inte användas om det inte är en nödsituation.

Att vara med vilda elefanter och speciellt elefanter som hålls fi fångenskap kan vara oförutsägbart och farligt – speciellt om djuren blir trängda. Många turister och elefantförare skadas och dödas varje år. Även i elefantvänliga anläggningar ser man ofta elefantförare som håller avstånd för allas säkerhet.

Sprid ordet

Hjälp till att ge elefanter bättre liv genom att dela denna information med familj och vänner.