Bli en djurvänlig turist

Det finns enkla, praktiska saker du kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa. Innan din resa, fråga om din reseoperatör har någon djurskyddspolicy, och uppmuntra till det om den inte redan har någon.

Reseföretag över hela världen väljer nu bort grym turistunderhållning med elefanter, som elefantridning och shower. Välj att resa med en arrangör som tydligt tar ställning mot djurplågeri.

Elefantvänliga researrangörer

När du väl har åkt kan du hjälpa till att skydda djur genom att följa dessa råd:

 1. Vilda djur hör hemma i det vilda. Om du vill se djur på semestern, beundra dem i deras naturliga miljöer.
   
 2. Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur. Dessa djur har ofta tagits från det vilda, ibland efter att föräldrarna dödats. Ofta drar man även ut djurets tänder och drogar det så att det ska bli lättare att hantera. 
   
 3. Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder. 
   
 4. Var försiktig med att besöka djurparker. Många håller djuren under skadliga förhållanden och stressar djuren, t.ex. genom att låta turister hantera dem. Seriösa djurparker bör även ha avelsprogram med syftet att återinföra djuren i det vilda. 
   
 5. Undvik attraktioner med marina däggdjur som valar och delfiner eftersom de lider av stressen och en onaturlig miljö i fångenskap. 
   
 6. Låt bli att närvara vid tuppkamper, tjurfäktning och festivaler eller evenemang som innehåller djurmisshandel. 
   
 7. Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som har utsatts för lidande – t.ex. foie gras från tvångsmatade gäss. Undvik även lokala rätter som innehåller vilda eller utrotningshotade djurarter.  
   
 8. Köp inte souvenirer som kommer från djur – päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat. 
   
 9. Dokumentera gärna om du ser djur som lider eller blir vittne till djurmisshandel när du är ute och reser. Foton eller videoinspelningar är värdefulla bevis men betala aldrig för att få spela in något.
   
 10. Informera den lokala polisen, turistkontoret och en lokal djurskyddsorganisation om det finns någon. Berätta om det inträffade för din resebyrå vid hemkomsten.

Genom att följa dessa råd hjälper du oss göra världen bättre för djur och bevara vilda djur i det vilda.

Du kan också hjälpa till genom att informera andra turister om anläggningar de bör undvika. Du kan till exempel lämna en recension på TripAdvisor – världens största hemsida med recensioner av turistattraktioner – och informera om hur djuren har det på attraktionen du har besökt.

Vill du vara med och skydda utsatta djur?

Stöd nu