Tjurarna sprang för sina liv

Tjurarna sprang för sina liv

Nyheter

Den världsberömda San Fermin-festivalen i Pamplona är över för i år. Vi var där för att protestera och dokumentera det lidande som tjurarna utsätts för.

Festivalen blev en blodig tillställning. Två deltagare blev allvarligt spetsade av tjurarnas horn och 12 andra personer skadades, enligt de lokala myndigheternas hemsida. Tjurarna betalade det högsta priset av dem alla - sex tjurar förlorade livet varje dag.

”Paniken lyste i tjurarnas ögon”

Simon Pope, kampanjansvarig på World Animal Protection, var nyligen i Pamplona för att protestera mot djurplågeriet. Han rapporterar från lördagens tillställning:

 

"Ett fyrverkeri på morgonhimlen blev startskottet för festivalen. Rop och skrik närmade sig, och snart kunde jag höra klövar klappra på kullerstensgatorna. Sedan mötte mig synen av en skrikande folkmassa, med en hjord tjurar springande efter sig. Paniken lyste i tjurarnas ögon. Några av dem halkade på utspilld sangria och öl på kullerstenarna och skar sig på skärvor från trasiga flaskor och glas. Andra kraschade in i staketen längs de smala gatorna. De sprang för sina liv. Jag kunde nästan inte uthärda tanken att samma tjurar skulle avsluta sina liv på kvällen i tjurfäktningsarenan”.  

Tjurfäktning måste upphöra

Tjurarna springer ca 800 meter längs Pamplonas gator – ett lopp som varar upp till fem minuter. På kvällen blir samma tjurar spetsade i tjurfäktningsarenan för att underhålla publiken.

Ibland drunknar tjuren i sitt eget blod. Andra gånger är den fortfarande vid liv när den lemlästad släpas ut från arenan. 

Se videon här - VI VARNAR FÖR VÅLDSAMMA BILDER.

Egentligen tycker majoriteten av spanjorerna inte längre att festivaler där djur misshandlas är särskilt festliga. Endast 19 procent av spanjorerna stöder denna typ av tradition, som främst hålls vid liv för att roa landets många turister. Det visar en undersökning som vi har gjort genom marknadsundersökningsföretaget Ipsos Mori bland spanjorer mellan 16-65 år.

Vi är tillsammans med djurskyddsorganisationerna CAS International och La Tortura No Es Cultura i dialog med de spanska myndigheterna om att förbjuda grymheterna på dessa festivaler. Flera festivaler har lyckligtvis redan blivit reglerade av de lokala myndigheterna under första halvan av 2016.

Men det är en lång väg kvar att gå: Stöd vår kampanj som vi i höst kommer ta vidare till de politiska ledarna i Spanien.

Skriv under nu - djurplågeriet måste förbjudas >>

Sprid ordet på Facebook >>

Endast 19 procent av spanjorerna stöder denna typ av tradition, som främst hålls vid liv för att roa landets många turister.