Orangutanger på Borneo räddade av World Animal Protections supportrar

En orangutang på Nyaru Menteng-centret

2007 hotades Nyaru Menteng-reservatet på Borneo av nedläggning, när det plötsligt stod utan finansiering. Orangutangerna som levde gick en osäker framtid till mötes, men tack vare våra supportrar kunde vi trygga framtiden för dessa fantastiska djur. 


Vissa av dem kommer till och med att kunna återvända till ett liv i det vilda, och tillbringa resten av sina liv i en orörd skogsmiljö. Här är historierna om två av de 650 orangutangerna som vi räddade:

Aya

Under de första åtta åren av sitt liv levde Aya i en liten trälåda. Eftersom utrymmet var så litet kunde hon inte växa naturligt, utan hennes fötter, ben och armar vred sig inåt. När hon räddades av personal från Nyaru Menteng var hon vanställd och undernärd. På reservatet fick hon specialistvård och njuter nu av sin frihet, rullar runt på marken och har till och med lärt sig att klättra i träd.

Kesi

Som liten unge såg Kesi sin mamma dödas med machete av jägare. Samtidigt förlorade hon sin egen lilla hand. När hon hittades av reservatets personal klamrade hon sig fortfarande fast vid sin mammas döda kropp. Men med mycket kärlek och omsorg har Kesis självförtroende ökat och hon kan idag klättra i träd med bara en hand.

World Animal Protection:s hjälpinsats

Att Kesi, Aya och de hundratals andra orangutangerna i Nyaru Menteng kunnat återhämta sig och få nya liv är verkligen ett bevis på vad World Animal Protection-supportrar kan uppnå tillsammans. 


Den första delen av vår hjälpinsats var att samla in mer än en och en halv miljon dollar. Dessa pengar behövdes akut för att hålla reservatet öppet ännu ett år och genomföra viktiga förbättringar som en ny karantänavdelning, nya och större inhägnader och förnyad medicinsk utrustning.

En långsiktig lösning

BOS arbete med att göra orangutangerna trygga igen är ett heltidsjobb

BOS arbete med att göra orangutangerna trygga igen är ett heltidsjobb

© Steve Leonard för BOS

Men behovet av en snabb och kortsiktig hjälpinsats var bara en del av hjälpen till Nyaru Menteng. Vi investerade nästan 700 000 dollar på att göra Nyaru Menteng och BOS (Borneo Orangutan Survival International), som driver reservatet, självgående. På det sättet kunde vi säkra reservatets överlevnad även på längre sikt.    


Vår hjälp som möjliggjordes av våra supportrars generositet varade över en treårsperiod. Under den tiden kunde BOS utveckla egna strategier för marknadsföring, anställa personal med kunskap om finansiering och insamling, samt utveckla styrsystem som fjorde demr självförsörjande. 


Tillsammans samlade World Animal Protection och BOS även in tillräckligt med pengar för att kunna köpa 86 000 hektar orörd skog där orangutanger kan släppas ut. Dessa ytor kommer att räcka till runt 200 orangutanger och även skydda andra vilda djur som redan lever där. 


För de orangutanger som är så skadade att de aldrig kommer kunna återvända till det vilda planerar BOS att släppa ut dem successivt på ett antal små öar. Dessa har man köpt för att kunna erbjuda de värst traumatiserade orangutangerna säkra, ”halvvilda” livsmiljöer. 


Personalen på reservatet har även rapporterat om en minskning av antalet föräldralösa ungar som kommer till Nyaru Menteng, tack vare utbildnings- och upplysningsprogram. 


Orangutangernas framtid är mycket ljusare tack vare stödet från våra supportrar. Tack för det!

Läs mer om succén här >>

Besök BOS hemsida för att få veta mer om deras arbete >>


UN FSRB CO2-neutral

© World Animal Protection Sverige
08-617 79 70 info@worldanimalprotection.se. Organisationsnummer: 802447-4481
World Animal Protection Sverige har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.